שנים שאני חולם להגיע לטייוואן. יעד רחוק, אקזוטי, מסקרן, אותנטי. כזה שעדיין לא הפך לממוסחר כמו תאילנד. אבל המרחק הגדול, הקושי שבטיסה הארוכה ומחירי הטיסות הגבוהים, מנעו ממני עד כה את היעד הזה.
והנה לשמחתי, חברת התעופה קתאי פסיפיק, המדורגת ברשימת חברות התעופה הטובות בעולם, הגדילה את תדירות טיסותיה בקו תל אביב – הונג קונג החל מ-1 במרץ 2019, לטיסה יומית. בנוסף, הטיסות היומיות מופעלות על ידי מטוס Airbus A350-900 שמתוגבר עם מטוס A350-1000 - המטוס החדיש והמתקדם ביותר מבחינה טכנולוגית, מה שאומר שהייאוש, במקרה שלי, הפך הרבה יותר נוח.
Airbus A350-900 של קתאי פסיפיק - היאוש נהיה הרבה יותר נח
בתכנון המטוס הושם דגש על חווית הנוסעים הכוללת בין השאר, מושבים חדשים במחלקת התיירים, טלוויזיה אישית באיכות גבוהה, מערכת בידור חדשנית, WiFi המאפשר לנוסעים להישאר מחוברים לאורך הטיסה, ולחץ אוויר גבוה בתא הנוסעים המספק יותר חמצן ומפחית את תופעת הג'ט לג, ואולי הדבר הכי חשוב - המחיר, הפך פתאום לשפוי, עם טיסות להונג קונג החל מ $676, ו- $888 לטאיוואן.
האי היפה והליברלי ביותר במזרח
במשך מאות שנים טייוואן היתה מוכרת בשם Ilha Formosa, שבספרדית הפירוש הוא: האי היפה. למרות הטענות שמשטר דמוקרטי הוא לא ב- DNA שלהם, הטייוואנים יצרו את הדמוקרטיה התוססת ביותר באסיה – חברה ליברלית, עם שוויון ועיתונות מכובדת, שוויון מגדרי וכבוד לזכויות אדם וזכויות בעלי חיים. אין מדינה ידידותית יותר ללהטבים, למשל, שמביעים את אהבתם בפומבי בכל מקום וחוגגים אחת לשנה את מצעד גאווה הגדול באסיה.
שוק הלילה פנג ג׳יה בטייפה
טייוואן שוכנת באי הכפול בגודלו מישראל והיא אחת המדינות המרתקות במזרח אסיה, אך עם זאת היא נותרה מחוץ למסלול הרגיל של התייר הישראלי. אין מי שלא שמע על עיר הבירה התוססת טאיפיי, עם המגדל המפורסם בן 101 קומות, שמככב מדי שנה בחגיגות השנה האזרחית החדשה עם אחד ממופעי הזיקוקים המרהיבים בעולם.
מגדל 101 מתנשא מעל קו הרקיע של העיר טאיפיי
האי הירוק, השוכן ממזרח לחופי סין, מציע הרבה יותר מעיר בירה מודרנית: יש כאן רכסי הרים מדהימים, צמחייה טרופית עבותה, מעיינות חמים, שדות אורז ומטעי תה ציוריים, כפרים מסורתיים, אנשים מקסימים, מקדשים בודהיסטים ושמורות טבע מהיפות במזרח אסיה. מי שצולח את הטיסה הארוכה מגלה שטייוואן נוחה מאוד לטיול, עם תשתיות מצוינות, תחבורה ציבורית מהירה ואמינה (כולל רכבת סופר-מהירה לאורך החוף המערבי) ושילוט באנגלית.
רואי פרסול מתנזג עם הטבע בטייוואן
הישראלית שלכם בטייוואן
משום מה הרבה ישראלים עדיין חוששים לצאת להרפתקה ולהגיע ליעד הלא מוכר, ומעדיפים לטייל ביעדים תיירותיים וממוסחרים יותר, דוגמת תאילנד. מי שתוכל לעזור לכם לפוגג את החשש היא מיטל מרגוליס לין, ישראלית שמתגוררת בטייוואן כבר מספר שנים, ומלווה תיירים ואנשי עסקים ישראלים בטייוואן.
"זכיתי במלגת הצטיינות ללימודי סינית בטייוואן.״ מספרת מיטל (31) המתגוררת בטייוואן משנת 2011, ״באותו זמן סיימתי תואר ראשון בסוציולוגיה-אנתרופולוגיה ולימודי אסיה באוניברסיטת חיפה והמטרה שלי היתה להגיע לטייוואן לשנה ולחזק את השפה הסינית שלי. אבל הסיפור קיבל תפנית מעניינת. בערך שבוע אחרי שהגעתי לטייוואן, ביום שבו נסעתי למשרד ההגירה כדי להסדיר את ויזת הסטודנט שלי, נסעתי ברכבת וקראתי ספר על הקשר בין בודהיזם ופסיכולוגיה ופתאום התיישב לידי בחור טייוואני והחל איתי שיחה. השיחה הזו התגלגלה לכך שאותו אדם הוא כיום בעלי ואנחנו הורים לשני ילדים, ואפשר להגיד שזו הסיבה העיקרית לכך שאני חיה כיום בטייוואן".
מיטל מרגוליס לין נסעה לשנה אחת ונשארה בטייוואן
מתושבת זרה שאינה דוברת את השפה ובקושי מכירה את התרבות הפכת למלוות תיירים ואנשי עסקים, הקמת אתר על טייוואן בעברית והקמת עסק שהחזון שלו הוא לחבר בין ישראל לטייוואן. איך זה קרה?
"כשהגעתי לטייוואן לא ידעתי הרבה על המקום. בלימודים בארץ למדתי בעיקר על סין ועל ההיסטוריה והתרבות של מזרח אסיה באופן כללי. על טייוואן כמעט ולא יצא לי לשמוע וגם באותם שנים לא היו הרבה ישראלים בטייוואן. תוך כדי החיים שלי פה, נדהמתי לגלות בטייוואן עולם ומלואו והרגשתי צורך לחשוף את העולם המרתק הזה עם הקהל הישראלי.
האמת שבהתחלה התחלתי בלוג שבו כתבתי כתבות על טייוואן. קראתי לבלוג ״Taiwanit״. היום בדיעבד אני מבינה שזה הגיע מצורך עמוק שהיה לי להיטמע בתרבות המקומית. היה קשה בהתחלה להסתגל לתרבות כה שונה. אפשר להגיד שהבלוג הזה גם היה באיזשהו מקום התרפיה שלי לכתוב בעברית ולתקשר עם העולם הישראלי שתמיד יישאר הבית הראשון שלי".
וככה, מבלוג שבו נהגה "לשפוך" את אשר על ליבה, החלה מיטל לרקום קשרים. "אחרי כמה כתבות שכתבתי, התחילו לפנות אליי כל מיני אנשי עסקים ואנשי אקדמיה שהיו מגיעים לטייוואן. הייתי מלווה אותם גם לפגישות מקצועיות וגם על הדרך מראה להם בזמן הפנוי שנשאר להם את היופי הטמון במקום הזה דרך ביקור במקדשים השונים, אתרי הטבע וההיסטוריה ומגוון חוויות קולינריות. באותם שנים כמעט ולא היו תיירים ישראלים בטייוואן ומרבית הישראלים ביקרו פה לצורך עבודה, אך כיום המצב השתנה וטייוואן הפכה לאחד היעדים המבטיחים של התיירות הישראלית לאסיה, וישראל נחשבת לאחד ממנועי הצמיחה הגדולים בתיירות הנכנסת לטייוואן מאזור המזרח התיכון".
מצד אחד נראה שישראל וטייוואן שונות מאוד זו מזו, ממש מזרח ומערב, אך את מצליחה למצוא את נקודות החיבור בין העמים?
"כן. החיים שלי בטייוואן גרמו לי להרגיש כיצד שתי התרבויות ממש משלימות אחת את השנייה. גיליתי שלכל תרבות יש משהו ללמוד מהשנייה - התרבות הטייוואנית יכולה ללמוד מהתרבות הישראלית את כל מה שקשור ביזמות, יצירתיות ו"חוצפה ישראלית" במובן הטוב של המילה, וישראל מצד שני יכולה ללמוד מטייוואן את החשיבות של הרמוניה, משמעת וסדר אשר מאפיינים מאוד את התרבות הטייוואנית.״
״במבט מבחוץ ישראל וטייוואן הן שתי מקומות הממוקמים בצדדים השונים של העולם. לכל אחת יש את התרבות הייחודית לה, את ההיסטוריה שלה, אנשים נראים אחרת לגמרי ויש קודים שונים להתנהגות. אך מבט מקרוב יותר דווקא מספר לנו שיש קווי דמיון רבים בין שתי המקומות. אפילו אם נסתכל על המפה של ישראל וטייוואן, ניראה קווי דמיון רבים. קודם כל, שתינו דמוקרטיות יחידות באזור שהוא לא לגמרי דמוקרטי. לשתינו אין עושר של משאבי טבע טבעיים אבל מצד שני שתינו מעצמות היי-טק.״
״בנוסף, יש שירות חובה בצבא (בישראל גם הבנות צריכות ללכת לצבא אבל בטייוואן רק הבנים). בנוסף לזה, לשתינו יחסים מורכבים עם השכנים שלנו. בטייוואן היחסים המורכבים הם בעיקרם עם סין הגדולה. מעבר להכל ניתן לומר ששתינו מצד אחד מקומות עם המון מודרניות, טכנולוגיה מפותחת וכו', אך מצד שני ישנו דגש מאוד גדול על המסורת, המשפחה וההיסטוריה. אני חושבת שהעובדה שישראל וטייוואן מתמודדות עם אתגרים דומים מחזקת גם כן את הצורך שלנו לחבר בין התרבויות שלמעשה מורכבות מאנשים כמוני וכמוך".
נשים בטייוואן - לא צריכות ללכת לצבא
איך זה לחיות במקום כזה? בטח בגלל הבדלי המנטאליות קורות כל מיני סיטואציות מביכות.
"אחת המתנות הגדולות של לחיות על הגבול בין תרבויות שונות זה שכל יום קורים דברים מעניינים. במקרים הקלילים יותר מדובר בסיטואציות מצחיקות/הזויות, ובמקרים המורכבים יותר זה יכול לגרום לאי הבנות וסיטואציות לא נעימות הקשורות בשוני בין התרבויות".
תני דוגמא
"יום אחד קיבלתי טלפון מהעירייה וזימנו אותי להגיע לשם בדחיפות. קצת נבהלתי ולא הבנתי מה קרה ואפילו חשבתי שאולי הסתבכתי במשהו. בכל אופן- הגעתי לשם וקיבלו אותי בקבלת פנים יפה כזאת ואז הגישו לי מן ערכה כזו שכתוב עליה בסינית "הערכה לאישה בהריון". זה היה ממש חודש אחרי שגיליתי שאני בהריון ומסתבר שבטייוואן ממש עושים עניין מזה. בערכה הזאת היתה סיכה שכתוב עליה בסינית "אני בהריון!" ואמרו לי שמעכשיו והלאה אני צריכה ללכת עם הסיכה הזאת במיוחד ברכבות התחתיות ובמקומות הומים כדי שיפנו לי מקום ויתנו לי לשבת. אני זוכרת שהייתי לגמרי בשוק.״
״בטייוואן יש אחוז ילודה מאוד נמוך ואישה בהריון - כן, גם חודש אחרי ההיריון - היא כמו מלכה שכולם צריכים לעזור לה ולשרת אותה. החלק המעניין ביותר הוא החלק שאחרי הלידה שבו מצופה מהאישה כמעט ולא לזוז במשך חודש שלם ושיש הרבה עניינים שאסור לאישה לעשות בחודש הזה והיא חייבת לאכול מאכלים מסוימים. בטייוואן מאמינים שאישה מאבדת הרבה צ׳י (רעיון שמגיע מהרפואה הסינית ואומר ״אנרגיית חיים״) ואם היא עוברת את החודש אחרי הלידה לפי החוקים, יש לה הזדמנות לסוג של ״להיוולד מחדש״. היה לי מאוד כיף להיות במקום הזה והשוק התרבותי הזה באיזשהו שלב גם הוציא אותי לעבודת מחקר אנתרופולוגית שבה חקרתי את הנושא לעומק. יחד עם הרבה חלומות שיש לי, אחד מהם הוא להביא לישראל את התרבות המיוחדת הזו של החודש אחרי לידה עם כל הפילוסופיה העומדת מאחורי זה".
משתלם להיות הריונית בטייוואן
למה בעצם להמליץ לישראלים להגיע לטייוואן? מה מחכה להם במקום הזה?
"טייוואן מציעה עולם ומלואו למבקר הישראלי. קודם כל, טייוואן מכונה ״הלב של אסיה״ בשל המיקום שלה באסיה והיא גם משלבת בין המון תרבויות שונות שיוצרות תרכובת מעניינת שהיא למעשה התרבות הטייוואנית בת זמננו.״
״בטייוואן ישנו עולם רוח ודת ייחודי במינו המשלב מגוון מסורות, פילוסופיות ודתות של מזרח אסיה (בודהיזם, דאואיזם, קונפוציאניזם) בנוסף לזה, 2% מאוכלוסיית טייוואן הם אבוריג׳נים ובמקומות מסוימים אפשר לחוות מהתרבות הייחודית שלהם. טייוואן גם נחשבת גן עדן לאוהבי טבע ונופים ולא סתם זכתה טייוואן בעבר לשם ״איליה פורמוזה״ ע״י הפורטוגזים. טייוואן מלאה בפארקים לאומיים, מפלים, אגמים, הרים, שדות תה ושדות אורז ומעיינות חמים מרגיעים לגוף ולנפש. ותוסיפו על כל זה את העולם הקולינארי הטייוואני המיוחד. יש מבקרים שמגיעים רק בשביל האוכל בטייוואן. ישנם המון שווקים שמציעים אוכל רחוב מיוחד וגם מסעדות מעולות שכולן שופכות אור גם על התרבות המקומית שבה האוכל הוא אחד הדברים החשובים".
על מה אסור לתייר הישראלי לוותר בטייוואן?
"מקדש לונגשאן, מוזיאון הארמון הלאומי, הפארק הלאומי טרוקו, שווקי לילה ומסעדת המישלן דין טאי פונג".
הפארק הלאומי טרוקו בטייוואן
לפרטים נוספים על טיולים בטייוואן בבלוג של מיטל >>