חזה נפול הוא מנת חלקן של נשים רבות באוכלוסייה, ויש מגוון רחב של גורמים שיכולים להשפיע על צורת השדיים ונטייתם לצנוח מטה. תופעת החזה הנפול, באנגלית Breast Ptosis, היא תופעה המעסיקה את רוב הנשים בישראל ובעולם הגדול, ויש גם צעירות שסובלות משדיים נפולים. לכן, כדאי לדעת כי יש פתרונות מתקדמים שונים לתיקון חזה נפול, חלקם מחייבים התערבות כירורגית וחלקם לא. הטיפול נועד לתקן את המראה ולהשיג חזה אסתטי וסימטרי במראה צעיר ובהתאמה למבנה גופה של האישה.
דרגות חומרה שונות של חזה נפול
בתחום הרפואה הפלסטית והאסתטית נהוג לחלק את תופעת החזה הנפול לפי שלוש דרגות חומרה. חשוב להדגיש כי השדיים אינם צונחים באותה דרך אצל כל הנשים, ולמעשה את דרגת הצניחה מודדים לפי מיקום העטרה והפטמה ביחס אל הקפל התת שדי, כלומר הקפל בין השד לבין בית החזה. לאחר אפיון דרגת החומרה ניתן להתאים את סוג ושיטת הניתוח. דרגות החומרה של חזה נפול הן:
דרגה 1 – הדרגה הקלה ביותר של חזה נפול, בדרגה זו השדיים מתחילים לצנוח מטה והפטמה עדיין ממוקמת מעל הקפל והמרחק ממנה לקפל התת שד הוא עד 2 ס"מ.
דרגה 2 – מצב בינוני של חזה נפול. בדרגה זו העטרה נוטה מטה במקצת והפטמה אינה ממוקמת בקו אחד עם הקפל ויש לה נטייה קלה מטה, כך שהמרחק מהפטמה לקפל התת שדי גדול מ-2 ס"מ.
דרגה 3 – דרגת החומרה הקשה ביותר כאשר העטרה נמצאת מתחת לקפל התת שדי והפטמה נראית כאילו היא מצביעה מטה.
מה הגורמים העיקריים לחזה נפול?
גנטיקה – התופעה של צניחת שדיים ומראה של חזה נפול יכולים להיות מולדים. גנטיקה משפיעה על מראה החזה וצורתו.
הזדקנות – ככל שמתבגרים הרצועות באזור החזה הנשי נמתחות ומאבדות מגמישותן, לכן הרצועות מתקשות לשאת במשקל השדיים ובגיל המעבר מתחיל צניחה משמעותית יותר.
שינויים במשקל – שינויים דרסטיים במשקל הגוף, בדרך כלל בגלל דיאטות כאסח, מובילים לריקון השד ולהיווצרות עודפי עור.
היעדר תמיכה בחזה – כדי לשמור על חזה מורם מומלץ להקפיד על לבישת חזיות תומכות ואיכותיות.
כוח הכבידה – כוח המשיכה מושך את השדיים כלפי הרצפה וככל שהשדיים גדולים יותר כך הסיכוי לצניחת החזה עולה.
הריונות והנקה – ידוע כי הריונות והנקה משפיעים על נח וצורת השדיים. בהריון החזה מקבל נפח ובסיום ההנקה השד עשוי להיות מדולדל ועודפי העור גורמים לנפילת החזה.
שינויים הורמונליים – שינויים הורמונליים, ובהם שינויים הנובעים בגלל גיל המעבר, גורמים לנפילת החזה. אוי לציין כי התופעה של חזה נפול שכיחה מאוד אצל נשים, כולל צעירות. החזה הנפול אינו מהווה בעיה רפואית, אך במקרה של שדיים גדולים התופעה יכולה לגרום לכאבי גב וצוואר.
כל הדרכים לטפל בהופעת חזה נפול
במקרה של חזה נפול כדאי לעבור אבחון במרפאה של רופא פלסטי מומחה, וכיום יש מגוון דרכים לטיפול בתופעה של צניחת שדיים. הטיפולים הלא פולשניים מבוססים על חזיות תומכות למניעת מצב של חזה נפול, תרגילים מיוחדים לחיזוק שרירי החזה, דיאטה ושינוי תזונתי.
לאחר אבחון מקצועי ובהתאם להמלצות הרופא המומחה, ניתן לעבור ניתוח הרמת שדיים, ויש שני מצבים – ניתוח הרמת חזה ללא שתלים וניתוח הרמת חזה עם שתלי סיליקון. הניתוח להרמת החזה ללא שתל מתאים לנשים עם רקמת שד בכמות מספקת וניתן להשיג מראה טבעי ואסתטי.
הניתוח להרמת חזה עם שתלי סיליקון נחשב למורכב יותר ומתאים למקרים שבהם רקמת השד דלילה. יש אפשרות נוספת להרמת החזה עם שומן עצמי, הניתוח מתאים לנשים עם עודפי שומן בבטון ובמותניים.
קרדיט לתמונה Freepik