לאורך השנים אתם עובדים קשה עד הרגע בו תוכלו לפרוש לפנסיה ולפנות יותר זמן לעצמכם ולמשפחה. רגע לפני שאפשר להרים רגליים ולנוח, חשוב להבין שהפרישה לפנסיה כרוכה בכמה החלטות לא פשוטות שאינן ניתנות לשינוי בהמשך. כדי לעשות זאת נכון ולמצות את הזכויות ואת החיסכון שצברתם בקרנות הפנסיה, ביטוחי המנהלים או קופות הגמל כדאי להיערך לפרישה לפנסיה מראש.
כדי לעשות זאת תוכלו להיעזר בבעל/ת רישיון פנסיוני שיוכלו לסייע בתכנון הפרישה ובקבלת ההחלטות הטובות ביותר עבורכם ועבור בני משפחתכם בפגישת תכנון פנסיוני. מה עושים בפגישה כזו ולמה אתם יכולים לצפות?
1. ממפים את החסכונות, הנכסים ומקורות ההכנסה שלכם
הצעד הראשון בכל פגישת תכנון פנסיוני הוא למפות את המצב הקיים. יש למפות את החיסכון הפנסיוני שצברתם עד כה בקרנות הפנסיה החדשות והוותיקות, בביטוחי המנהלים, בקופות הגמל ובקרנות ההשתלמות. תוכלו לעשות זאת בקלות באמצעות הגשת בקשה למידע פנסיוני מלא מהמסלקה הפנסיונית. המטרה היא לזהות את כל המקורות הכספיים שתוכלו להיעזר בהם לאחר הפרישה לצורך ההכנסה השוטפת שלכם, להוצאות ספציפיות שאתם מתכננים או לעזרה לילדים ואפילו כירושה מתוכננת. אם ניתן למפות גם חסכונות ונכסים אחרים שיש ברשותכם זה יכול לעזור לכם לקבל תמונה מלאה יותר ולבנות תכנית שתתאים בדיוק לצרכיכם.
2. מגדירים את המטרות שלכם לעתיד ומזהים את ההוצאות העיקריות והצרכים שעולים מהן
החסכונות שלכם צריכים לשרת את המטרות שלכם וכדי שתוכלו לתכנן נכון את השימוש בהם יש להגדיר את המטרות שלכם לתקופה שלאחר הפרישה מעבודה. האם אתם מתכננים לטייל ברגע שייפתחו השמיים, לבנות סוף סוף את בית חלומותיכם, לתמוך כלכלית בילדים ובנכדים, לפרוע את המשכנתא הלוחצת או דווקא להקים עסק שמבוסס על תחביב ארוך שנים שעד כה לא הצלחתם לפתח לעסק של ממש? כל מטרה כזו כרוכה בהוצאות מסוימות בזמנים שונים וכדי להגשים אותן תצטרכו לדאוג שיהיו לכם חסכונות מספיקים במועד המתאים. תכנון נכון יוכל לעזור לכם למקסם את הטבות המס ותנאי הנזילות הקיימים בכל אפיק חיסכון.
3. בוחרים מהם מכשירי החיסכון הפנסיוני שיכולים לשרת את המטרות שלכם
לאחר שהגדרתם את המטרות והצרכים שלכם תוכלו לבחור את מכשיר החיסכון הפנסיוני שיעניק לכם את מירב היתרונות ויאפשר לכם למקסם את הזכויות וההטבות הגלומות בו. למשל, אם אתם זקוקים לקצבה חודשית בגובה מסוים שתאפשר לכם לעמוד בהוצאות שוטפות, תוכלו להיעזר בקרן פנסיה ולנסות להגיע לקצבת פנסיה כמה שיותר קרובה לסכום הדרוש לכם. בעת בחירת קרן הפנסיה המתאימה לכם, כדאי לבדוק את ביצועיה לאורך זמן ואת איכות ניהול ההשקעות שלה.
אם אתם מתכננים הוצאות חד-פעמיות גדולות, תוכלו לשקול אם ומתי נכון למשוך חלק מהכספים שחסכתם בקופת גמל כסכום הוני בתנאי שיש לכם לפחות קצבת פנסיה מינימלית שנדרשת על פי חוק כדי להימנע מתשלום מס גבוה. כדאי להביא בחשבון את הצרכים שלכם ושל בן או בת הזוג ואפילו את אלה של הילדים אם יש ילדים שיהיו תלויים בכם לפרנסתם גם לאחר שיתבגרו. בחירת החיסכון הפנסיוני הנכון עבורכם חשובה גם לפני הפרישה לפנסיה והתחלת קבלת הקצבה.
בשלב זה חשוב לוודא שמסלול הכיסוי הביטוחי הכלול בקרן הפנסיה מתאים לצרכים שלכם. בשנים שלקראת הפרישה לפנסיה, אם אין לכם בן או בת זוג והילדים כבר עברו את גיל 21, או שאין ילדים, תוכלו לשקול לוותר על ביטוח השארים ולהפנות את עלות הביטוח להגדלת החיסכון לפנסיה. בכל שלב, חשוב גם לוודא שמסלול ההשקעות שלכם בקרן הפנסיה מתאים גם הוא להעדפותיכם או שאתם נמצאים במסלול מותאם גיל, בו רמת הסיכון מותאמת עבורכם, כך שהיא הולכת ופוחתת ככל שאתם מתקרבים לגיל הפרישה.
4. מבינים את משמעות ההחלטות שיש לקבל וממלאים את הטפסים בהתאם
בהתאם למכשיר החיסכון הפנסיוני שבחרתם ולתוכנית שהגדרתם, יהיה עליכם לבצע את הפעולות הנדרשות על מנת לממש את הזכויות שלכם ולהשתמש בחסכונות שצברתם. לשם כך, תידרשו למלא טפסים שונים ובהם לסמן את העדפותיכם לגבי אופן השימוש בחיסכון. בין היתר, תידרשו להחליט לגבי קבלת מספר קצבאות מובטחות ושיעור קצבת השארים שלה יהיו זכאים בני הזוג והילדים במקרה של פטירתכם חלילה. כחלק מהגשת הבקשה אתם עשויים להידרש לצרף טפסים נלווים ממס הכנסה או מהמעסיקים שלכם.
ההחלטות לגבי קבלת קצבה מקרנות הפנסיה ומשיכת כספים מחסכונות אחרים שברשותכם הן בלתי הפיכות, לכן חשוב להבין היטב את כל המשמעויות של כל החלטה לפני מילוי הטפסים המתאימים והגשת הבקשה. בפגישת התכנון הפנסיוני תוכלו להעזר בבעל/ת רישיון פנסיוני להתלבטות לגבי ההחלטות השונות ולקבל הסברים על ההשלכות האפשריות. בעל/ת רישיון יוכלו לסייע לכם גם בארגון המסמכים הנדרשים ובמילוי הטפסים עצמם.
5. בונים תוכנית להמשך ומבינים באילו כלים אפשר להמשיך לחסוך
התוכנית שתבנו בפגישת התכנון הפנסיוני צריכה לכלול לכל הפחות את מכשירי החיסכון הפנסיוני השונים שיש ברשותכם ולהגדיר מה עושים בכל אחד מהם. ניתן לייעל את החיסכון הפנסיוני שלכם גם ממש לפני הפרישה לפנסיה באמצעות העברת החיסכון לקרן פנסיה נבחרת, למשל. הקרן הנבחרת מציעה דמי ניהול מופחתים גם לפנסיונרים לצד ניהול השקעות מקצועי. דמי הניהול המופחתים יכולים לסייע להגדיל את קצבת הפנסיה שלכם בשיעור לא מבוטל. אם ניתן, רצוי לבנות תוכנית שמביאה בחשבון גם חסכונות ונכסים אחרים שניתן להשתמש בהם למטרות שלכם או להמשיך ולחסוך בהם להמשך או עבור הדור הבא. ניתן לבחון שימוש באפיקי חיסכון כמו קופת גמל לפי תיקון 190 המציעה הטבות מס שונות לאחר גיל 60, קופת גמל להשקעה או קרן השתלמות.
גיל הפרישה הוא רק נקודת ההתחלה של תקופה חדשה בחייכם. בשאיפה שזו תהיה תקופה ארוכה ומלאת סיפוק, בריאות והנאה. גם בשלב הזה חשוב להתנהל בצורה נכונה עם ההכנסות וההוצאות שלכם כדי להימנע מקשיים כלכליים. פגישת תכנון פנסיוני יכולה לסייע לכם למקסם את החיסכון הפנסיוני ולהיערך לתקופה זו מראש.
צילום: שאטרסטוק
אין לראות באמור לעיל תחליף לייעוץ ו/או שיווק פנסיוני אישי ו/או ייעוץ מס המותאם לצרכי הלקוח