חיפוש

כיצד נגיף הקורונה משפיע על ילדים?

למה ילדים מושפעים פחות מנגיף הקורונה? אילו גילאים נמצאים בסכנה גדולה יותר והאם ילדים מדבקים יותר ממבוגרים? כל מה שרציתם לדעת על קורונה אצל ילדים ולא העזתם לשאול

X
כל הסיפור
קנו עכשיו
חוות דעת גולשים

ישנם ויכוחים רבים סביב אמינותו של הציוץ שהעלה לאחרונה היזם אילון מאסק שכתב שילדים הם "חסינים טבעית לוירוס הקורונה״. עד כה הסברה היתה היה כי בעוד שוירוס הקורונה עלול לגרום לנזק רב בקרב קשישים ומבוגרים, הנזק שנגרם לילדים שנדבקו בנגיף הוא הרבה יותר קטן ולרוב אינו קיים כלל. 

 

עם זאת, בימים האחרונים מתחילים להגיע דיווחים על צעירים ועל ילדים שנפגעו קשה מהנגיף. אלה, יחד עם סגירת בתי הספר במדינות רבות בעולם, גרמו להורים רבים לדאוג מההשפעה שיכולה להיות למחלת הקורונה על ילדיהם.

 

האם ילדים יכולים להידבק בנגיף הקורונה?

כן. ממש כמו אצל מבוגרים, ילדים שנחשפים לנגיף הקורונה יכולים להידבק בו ולהציג לרוב תסמינים קלים של המחלה (קוביד 19). "בתחילת המגיפה, נהוג היה לחשוב שילדים לא נדבקים בנגיף הקורונה, אולם כעת ברור שכמות ההדבקות אצל ילדים הי די זהה לזו של המבוגרים", מסביר פרופסור אנדרו פולארד, מומחה למחלות זיהומיות אצל ילדים באוניברסיטת אוקספורד. "אלא שאצל ילדים שנדבקו, תסמיני המחלה הם קלים בהרבה."

 

מנתוני המרכז הסיני לבקרת מחלות ומניעה עולה כי ילדים מתחת לגיל 19 היו 2% מכלל 72,314 מקרי ה Covid-19 שנרשמו עד ה  20 בפברואר במדינה, בעוד שמחקר בארה"ב שנערך על 508 חולים לא דיווח על מקרי מוות בקרב ילדים. קבוצה המהווה פחות מ- 1% מהחולים בבית החולים.

 

"יכול להיות שהנגיף הדביק בתחילה יותר מבוגרים מאשר ילדים מכיוון שהיתה העברה מוגברת שלו במקומות העבודה או במהלך נסיעות עבודה", אומר סנג'אי פאטל, יועץ למחלות זיהומיות בבית החולים לילדים בסאות'המפטון. "אולם כעת, כאשר המבוגרים מבלים יותר זמן עם ילדיהם בבתים, אנו עשויים לראות עלייה בהדבקות אצל ילדים, אך ייתכן שלא."

בתי ספר במדינות רבות נסגרו כעת כחלק מהמאמץ לשלוט על התפשטות הקורונה (קרדיט: Getty Images)

 

באופן כללי נראה כי פחות ילדים נדבקו בנגיף בהשוואה למבוגרים, אך יתכן מאוד שהנתונים מוטים מהעובדה שברוב המדינות הבדיקות מבוצעות רק למי שתואם את הקריטריונים ואת התסמינים של המחלה, שרק מעטים מהם ילדים. "ברור שיותר ילדים נדבקים ממה שאנחנו חושבים," מוסיף פאטל. "אנחנו לא בודקים כל ילד במדינה."

 

כיצד נגיף הקורונה משפיע על ילדים באופן שונה ממבוגרים?

"השוני בין ילדים למבוגרים הוא מהותי. בספרות הרפואית שהצטברה עד כה לגבי נגיף קורונה, אנו מגלים שאפילו ילדים הסובלים ממצבים רפואיים חמורים מאוד, הנמצאים בטיפול חיסוני או בטיפולי סרטן, מושפעים הרבה פחות ממבוגרים" אומר אנדרו פולארד, ראש קבוצת החיסונים באוקספורד.

 

האם נגיף הקורונה פותח במעבדות בסין?  לכתבה >>

הקורונה פוגעת בנושאת מטוסים גריעינית אמריקאית >> 

האם לסין יש תרופה נגד הקורונה?  לכתבה >>

 

נתונים ממחקרים סיניים בנושא הקורונה שנערכו בקרב ילדים אישרו כי למעלה ממחציתם הראו תסמינים קלים של חום, שיעול, כאב גרון, נזלת, כאבי גוף והתעטשות; בעוד שכשליש הראה סימנים של דלקת ריאות, עם חום תכוף, שיעול אך ללא קוצר נשימה וקשיי נשימה שנראו במקרים חמורים יותר.

 

גרהם רוברטס, רופא ילדים ויועץ באוניברסיטת סאות'המפטון, מסביר: "ילדים עם קורונה מושפעים בעיקר בדרכי הנשימה העליונות שלהם (אף, פיות וגרונות), כך שהם מקבלים סימפטומים שיותר מזכירים התקררות, ולנגיף יותר קשה להגיע לדרכי הנשימה התחתונות שלהם, כלומר לריאות ולייצר תמונת סארס מסכנת חיים שאנו רואים אצל חולים בוגרים. "

 

שיעור הילדים שהמשיכו לפתח מחלת Covid-19 קשה או קריטית עם נשימה, תסמונת מצוקה נשימתית חריפה (ARDS) והלם היה נמוך בהרבה (6%) בהשוואה בקרב מבוגרים סינים (19%) - במיוחד מבוגרים מבוגרים עם מחלות כרוניות, מחלות לב וכלי דם או נשימה. חלק קטן מהילדים (1%) לא הראו כלל סימני זיהום, על אף שנדבקו בנגיף. לשם השוואה, רק 1% מהמבוגרים הנגועים נותרו אסימפטומטיים.

 

"שאלת מיליון הדולר היא האם לרוב הילדים הנגועים פשוט יש תסמינים קלים מאוד, או שמא ילדים לא נדבקים בנגיף, בוודאי לא כמו מבוגרים," אומר פאטל.

 

מדוע ילדים שנדבקו בווירוס הקורונה מתמודדים איתו טוב יותר ממבוגרים?

"הנגיף הוא כל כך חדש שאנחנו לא באמת יודעים", אומר רוברטס, שהוא גם מנהל מרכז המחקר David Hide Asthma and Allergy, בניופורט, בריטניה.

 

"אחת הסיבות הסבירות לכך היא שהנגיף זקוק לחלבון על פני התא (קולטן) כדי להיכנס לתוכו ולהתחיל לגרום לבעיות," הוא אומר. "נראה כי וירוס הקורנה משתמש בקולטן האנזים להמרה אנגיוטנסין ACE-2 למטרה זו. יתכן שלילדים יש פחות קולטני ACE-2 בדרכי הנשימה התחתונות שלהם (ריאות) מאשר בדרכי הנשימה העליונות שלהם, וזו הסיבה שדרכי האוויר העליונות שלהם (האף, הפה והגרון) הם הנפגעים בעיקר. "

 

זה עשוי להסביר מדוע נראה כי ילדים הנגועים בקורונה מקבלים הצטננות יותר מאשר דלקת ריאות. הזיקה של הנגיף לקולטני ACE-2 הודגמה בקווי תאים ובמודלים של עכברים במחקרי מעבדה כבר בשנת 2003, ובמחקרי גנום של וירוסים ממשפחת הקורנה RsSHC014 ו- Rs3367 (שהינם קשורים, אך לא זהים, ל- SARS coronavirus) שמבודדים מעטלפים סיניים בשנת 2013.

 

פולארד אומר שיש אולי הסבר אחר. "זה לא עד כדי כך שילדים לא מושפעים באותה מידה, אלא שמשהו משתנה ככל שאדם מתבגר יותר ונהפך פגיע יותר למחלות."

קורונה ילדים

גם אם הם לא מראים תסמינים כה חמורים כמו מבוגרים, ילדים עדיין יכולים לשאת ולהפיץ את הנגיף (קרדיט: Getty Images)

 

ישנן דרכים רבות בהן מערכת החיסון של ילד שונה מזו של מבוגר, לא מעט משום שילדים, במיוחד אלה שבגן הילדים או בבית הספר, נחשפים באופן קבוע למספר זיהומים בדרכי הנשימה והדבר עלול לגרום לכך שיש להם רמות בסיסיות גבוהות יותר של נוגדנים נגד נגיפים מאשר מבוגרים.

 

האם ילדים, עם מחלה קלה או ללא מחלה, יכולים להעביר את הנגיף לאחרים?

כן הם יכולים! 

"זה הנושא הגדול", אומר רוברטס. "רבים חושבים שילדים נמצאים בסיכון נמוך ואנחנו לא צריכים לדאוג להם, וכן, זה נכון לילדים שלא סובלים ממצבים רפואיים כרוניים. מה שאנשים שוכחים הוא שילדים הם ככל הנראה אחת הדרכים המרכזיות בהן הוירוס הזה הולך להתפשט ברחבי הקהילה."

 

האם נגיף הקורונה פותח במעבדות בסין?  לכתבה >>

הקורונה פוגעת בנושאת מטוסים גריעינית אמריקאית >> 

האם לסין יש תרופה נגד הקורונה?  לכתבה >>

 

הנגיף מועבר מאדם נגוע לאדם שאינו נגוע באמצעות מגע ישיר עם טיפות הנוזלים של אדם נגוע (הנוצר באמצעות שיעול והתעטשות), ומשטחי נגיעה המזוהמים בנגיף. המשמעות היא שילדים שנדבקו בקורונה, עם תסמיני מחלה קלה מאוד או ללא מחלה, יכולים להעביר את הזיהום לאחרים, ובמיוחד לבני משפחה וקרובי משפחה קשישים.

 

האם ראינו דפוס דומה עם נגיפים אחרים, שבהם ילדים חווים מחלה קלה יותר מאשר מבוגרים אך הם מפיצים עיקיים של הזיהום?

 

כן, שפעת היא נגיף כזה שרובנו מכירים. "שפעת היא לרוב רק נזלת אצל ילד. בקרב בני האוכלוסיה המבוגרות זה יכול להוביל לאשפוז, טיפול נמרץ או יכול להיות קטלני", אומר רוברטס. אותו העיקרון נכון לגבי נגיף הקורונוה. הסיכון של Covid-19 לילדים עצמם הוא נמוך, אך הסיכון שהם יעבירו אותו לקשישים פגיעים או לקרובי משפחה חולים הוא גבוה.

 

נתונים סיניים מצביעים על כך שילדים צעירים, במיוחד תינוקות, חשופים יותר לקורונה מאשר קבוצות גיל אחרות. דוגמה נוספת היא נגיף שפעת החזירים (H1N1), האחראי על מגיפת השפעת של 2009 ו 2010. "זיהום H1N1 היה שכיח במיוחד בקרב נשים הרות וקשישים. אצל ילדים הסימפטומים גיעו בעיקר ככאבי בטן קלים" אומר פאטל.

 

האם וירוס הקורונה משפיע על ילדים בגילאים שונים באופן שונה?

זה נראה כך. הנתונים הסיניים מצביעים על כך שילדים צעירים, בעיקר תינוקות, חשופים יותר לנגיף מאשר קבוצות גיל אחרות. אמנם דווח על מחלה קשה או קריטית אצל אחד מכל עשרה תינוקות, אולם שיעורים אלה פחתו באופן דרמטי ככל שילדים התבגרו, כך שבילדים מגיל חמש שנים ומעלה, רק שלושה או ארבעה מתוך 100 התפתחו במחלה קשה או קריטית.

 

"יש סיכון לתינוקות בגיל הרך", אומר רוברטס. "יש להם דרכי נשימה קטנות, והם פחות חזקים מילדים גדולים יותר במלחמה בזיהום. יש סיכוי גבוה יותר שהם יתאשפזו בגלל שהם כל כך צעירים. "

קורונה ילדים

ילדים נראו עד כה פחות פגיעים לקורונה, אך אין פירוש הדבר כי אין לנקוט באמצעי זהירות כדי למנוע את הידבקותם

 

מה עם בני נוער?

"בקרב בני נוער אנו רואים התבגרות במערכת החיסון לתבנית מבוגרת יותר, שעשויה להיות פחות יעילה לשליטה בנגיף זה. חשוב לזכור, עם זאת, שאנחנו יודעים מעט מאוד על הנגיף הזה, אנחנו עדיין מנסים להבין מדוע אנו רואים את האפידמיולוגיה שאנו רואים.״

 

במחקר הסיני לא דווח על מקרי מוות בקרב ילדים בני תשע שנים ומטה, ואילו המוות היחיד בילדים מתחת לגיל 19 התרחש אצל ילד בן 14. ב- 23 במרץ דווח בבריטניה על מוות אחד הקשור בקורונה אצל נער בן 18 ללא מחלות רקע.

 

האם נגיך הקורונה יכול להשפיע על הילודים?

כן.

בעוד המגיפה עדיין מתפשטת באזורים רבים בעולם, ישנם לפחות שני מקרים של זיהום מאושר בילודים - אחד בוווהאן, סין ואחד בלונדון בבריטניה. טרם ידוע אם תינוקות אלה נדבקו בזיהום ברחם, או לאחר שנולדו. בשני המקרים, אמהותיהם בדקו חיובית לנגיף.

 

מה אנו יודעים על איך נגיף הקורונה משפיע על תינוקות ברחם?

לא הרבה.

כל מה שאנחנו יודעים בשלב זה הוא שהוירוסים האחראים לתסמונת נשימה חריפה חמורה (SARS) ותסמונת הנשימה במזרח התיכון (Mers) יכולות להשפיע על האישה ההרה ועל תינוקה, ולגרום להפלות, לידה מוקדמת וגידול ירוד של התינוק, דפוסים דומים טרם היו דווח על אמהות עם וירוס הקורונה החדש.

 

עם זאת, ממצאים אלה מבוססים על שני מחקרים קטנים והנחיות לאומיות לגבי הסיכונים של קוביד 19 בהריון. על פי העמדה הרפואית נשים בהריון נמצאות בסיכון מוגבר למחלות קשות כתוצאה מוירוס הקורונה (Covid-19) ומומלץ להן להחמיר במיוחד בהנחיות להתרחקות חברתית עד 12 שבועות.

 

כיצד משפחות יכולות להגן על ילדים מפני הידבקות בנגיף הקורונה?

לא לתת להם לצאת הרבה מהבית, שטיפת ידיים טובה, שמירה על ריחוק חברתי וחיטוי משטחים וחפצים העלולים להכיל נגיפים הם אבני היסוד להגבלת התפשטות הנגיף. "עשו את הדברים כראוי," אומר פאטל. "אם אתם נמצאים באזור משותף, אם אתם נוגעים במשהו, אל תיגעו בפרצוף שלכם לפני שתשטפו היטב את הידיים."

 

מדוע חשוב לדבר עם ילדים על מגפת הקורונה?

 

"עם כל כך הרבה מהסיפורים על הקורונה שרצים כעת ברמה החברתית, יש דבר אחד שאנחנו ההורים באמת צריכים לעשות, וזה  להרגיע את ילדיהם ולספר להם שילדים לא מתים מקורונה. חשוב מאוד שנדגיש בפניהם את ההודעה הזו ", אומר פאטל. "אנו יודעים, כרופאי ילדים, שילדים חוששים מהגרוע מכל, אך לעתים קרובות הם לא מבטאים זאת מולנו."

 

פולארד מסכים. הוא מציע להורים להרגיע את ילדיהם כי "כמעט בכל הנסיבות, ילדים בטוחים ממחלת קורונה קשה".

 

"ילדים ובני נוער דואגים למשפחותיהם", אומרת לינאה קרלסון, פרופסור ופסיכיאטר ילדים מאוניברסיטת טורקו, פינלנד. "עלינו להסביר לילדים ובני נוער שמדובר בנסיבות חריגות, ושלא היינו מבקשים מהם לעשות דברים חריגים מהשגרה הרגילה שלהם אם זה לא היה כך. עלינו להסביר להם שבמצבים כמו אלה אנו צריכים לחשוב על איך לדאוג ולטפל בכולם, ולא רק בעצמנו ובמשפחות שלנו."

עוד ב-רק בריאות:
הפרטים שלי
הרשמה והתחברות:
לקוח חדש
לקוח רשום בויטרינה
או באמצעות:
שכחתי סיסמא
הרשמה לניוזלטר
תחומי עניין
פרסום בויטרינה

בעלי עסקים, מנהלי פרסום, יזמים ומקדמי אתרים - יש לכם מוצר או שירות חדש ומעניין? שימו אותו בויטרינה! השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם:

תודה! הטופס התקבל בהצלחה.
צור קשר
תודה! הטופס התקבל בהצלחה.