שוקולד ידוע כהנאה גדולה, כפינוק החוצה גילים, מדינות, יבשות ועמים, ומהווה מתנה מתוקה לכל אירוע, קינוח אהוב, ממרח או ממתק המצוי ונצרך ברוב הבתים. יש האוהבים שוקולד חלב, יש מי שמעדיף שוקולד לבן ויש את אוהבי השוקולד המריר, אבל אין ספק שרוב האנשים פוגשים בשוקולד בילדותם וממשיכים לאהוב אותו עד זקנתם. השוקולד ידוע כבעל השפעה על מצב הרוח, על רמת האנרגיה, ויש כאלה המדברים על התמכרות לשוקולד. האם יש לכך בסיס? כיצד הוא מופק ומה יש בו בשוקולד שגורם לנו לרצות ממנו עוד ועוד?
פלאי פולים
השוקולד מופק מפולי הקקאו הגדלים על עצים המצויים באזורים הטרופיים של כדור הארץ, בעיקר במרכז אמריקה, באפריקה, באסיה ובדרום אמריקה. פולי הקקאו היו ידועים בשימוש על ידי בני המאיה, שקראו להם "מאכל האלים", כבר במאה הראשונה לספירה. בימיהם של בני המאיה הקקאו שימש בעיקר לצורכי פולחן, אך בעקבות הכיבוש של הספרדים, הפולים הובאו לאירופה ממרכז אמריקה, ומספרד הגיעו למדינות וליבשות נוספות. כדי להפיק קקאו מפירות העצים, קוטפים את הפולים, מייבשים אותם במשך מספר ימים בכמה תהליכים, מתסיסים, קולים וטוחנים לאבקה. האבקה המתקבלת היא מרה, וכדי לייצר מהאבקה שוקולד מתוק מוסיפים לה חומרים נוספים כמו: סוכר, לציטין, ונילין ולעיתים גם חלב ומוצקי חלב. ידוע כי לשוקולד יתרונות בריאותיים רבים, בעיקר כשמדובר על שוקולד מריר, והנה כמה עובדות על האהבה השחורה:
1. השוקולד מעניק לגוף אנרגיה, מעלה את רמת הסרוטונין והדופמין במוח, הידועים כחומרים נוגדי דיכאון וסטרס שיוצרים תחושת היי ושמחה. הקקאו והסוכר מגבירים את הרמות שלהם במוח, וכבר לפני מאות שנים הקקאו נחשב למעורר תאווה וכחומר המחזק את הלב והדם.
2. אבקת הקקאו עשירה במינרלים ובוויטמינים. יש בה כמות גדולה של ברזל, סידן, מגנזיום החשוב מאוד לפעילות תקינה של הלב, נחושת, אבץ, כרומיום, אשלגן וויטמין סי.
3. הקקאו ידוע כאחד החומרים העשירים ביותר בנוגדי חמצון, המצויים בו בכמות הגדולה אף מזו של תה ירוק ויין אדום. נוגדי חמצון מעכבים את נזקי הרדיקלים החופשיים שנוצרים בתאי הגוף, העלולים לפגוע בחלבונים, ולגרום למחלות ניווניות ולתהליכי הזדקנות שונים.
4. באופן מפתיע, הקקאו הוא חומר הגורם לתחושת שובע, והתשוקה לאכילת משהו מתוק והטענות ל"התמכרות לשוקולד" קשורות לסוכר ולשומנים אשר מוספים לו ליצירת השוקולד.
אילו סוגי שוקולד קיימים?
ישנם כמה סוגי שוקולד גולמי עיקריים המשמשים בתעשיית השוקולד כדי לייצר את כל המוצרים שאנו צורכים. כשמדובר בשוקולד, חשוב לדעת כי ככל שאחוז מוצקי הקקאו גבוה יותר, כך הוא נחשב איכותי ובריא יותר. לכל סוגי השוקולד ניתן להוסיף פירות, קרמים, אגוזים ועוד בטעמים שונים שנראים אין סופיים ומתחדשים משנה לשנה.
אלו הם סוגי השוקולד:
שוקולד לבן אינו מכיל מוצקי קקאו כלל, אלא חמאת קקאו, אשר לה מוסיפים חלב, מוצקי חלב וסוכר.
שוקולד חלב מכיל מוצקי קקאו, בתוספת חלב, מוצקי חלב וסוכר.
שוקולד מריר מכיל מוצקי קקאו, חמאת קקאו ומעט סוכר. שוקולד בעל אחוזי מוצקי קקאו של 70 אחוז ומעלה הוא כהה מאוד, מריר ואיכותי.
אין ספור שימושים
לשוקולד שימושים רבים וטעמים אין ספור בחיינו. רובנו צורכים שוקולד בצורות שונות באופן יום יומי, אם זה ממרח בכריך, משקאות שוקולד וקקאו, קרם על עוגה, גלידת שוקולד, עוגת שוקולד, עוגיות, חפיסת שוקולד, חטיפי שוקולד, ממתקים למיניהם ועוד. אין להתווכח עם הטענה שילדים אוהבים עוגות שוקולד, ולכן הן מככבות בכל אירוע ויום הולדת.
הנה רעיון לעוגת שוקולד עם קרם שוקולד, שילדים וגם מבוגרים אוהבים ומתאימה לכל אירוע:
עוגת השוקולד הזו עשירה בשוקולד מריר (400 גרם), אך המצרכים פשוטים ונמצאים בכל בית, כך שניתן להכין אותה גם ללא סיבה מיוחדת, אלא רק משום שאתם כל כך אוהבים שוקולד.
לעוגה הכינו שוקולד מריר, חמאה, ביצים, סוכר וקמח. את המרכיבים הללו מערבבים יחד תוך כדי הקצפה, מעבירים לתבנית ואופים בחום נמוך עד בינוני. כשהעוגה יוצאת מהתנור, משאירים אותה להצטנן ובינתיים מכינים את ציפוי השוקולד המורכב משמנת מתוקה, ושוקולד מריר ומבשלים עד שהשוקולד נמס לחלוטין. כעת ניתן לצפות את העוגה הקרה. וכל מה שנותר לעשות הוא לאכול ולהתענג על כל ביס מתוק ונימוח של עוגת שוקולד איכותית.