עונת החורף שכולנו מצפים לה, כבר החלה לתת את אותותיה. היא מגיעה עם סוודרים יפים, ניחוח קפה, מרקים והתכרבלות ליד התנור והטלוויזיה. אבל עם כל הפינוקים, מגיעות גם ההשלכות הטבעיות של העונה שבאות לידי ביטוי בייחוד בכפות הידיים והרגליים שמושפעות הכי הרבה מהחורף.
מרבית האוכלוסייה סובלת בעונת החורף מעור יבש, פטרת בציפורניים, אקזמות ועוד בעיות עור שונות הגורמות לתחושת אי נוחות. אז מה יש בו בחורף הזה, ואיך מטפלים בבעיות העור?
סיגלית ספאחי, מנהלת תחום מקצועי ב-CLEARANCE מסבירה, מהם הגורמים והתסמינים? איך ניתן למנוע את התפשטותם ועושה לנו סדר בבלגן.
פטרת ציפורניים
פטרת ציפורניים נמנית עם מחלות העור השכיחות ביותר והיא מהווה כ-20-50% מכלל מחלות הציפורניים. שכיחותה עולה עם הגיל, והיא משפיעה לרוב על מבוגרים. הפטרת גורמת למטרד אסתטי בכך שהיא פוגמת במבנה הציפורן, מעוותת אותה וגורמת פעמים רבות לכאב עז.
התסמין השכיח ביותר לזיהוי פטרת הציפורניים הוא כשהציפורן הופכת להיות עבה עם צבע דהוי. אין תחושת כאב בהתחלה, אך ניתן לזהות שהיא הופכת להיראות לא טוב מבחינה אסתטית ולא בריאה. נעילת נעליים סגורות מדי יום גורמת לאצבעות הרגליים להזיע בתוך סביבה סגורה, חמה ולחה ומגבירה את הסיכון להיווצרותה של פטרת הציפורניים. גורם נוסף הוא נזק או פגיעה באופן קבוע בציפורן או בעור. כמו כן, בריאות לקויה או מצב בריאותי בעייתי כמו סוכרת או פסוריאזיס יכולה להוביל לפטרת.
איך נטפל?
בין אם פטרת הציפורניים מצויה במצב קל ובין אם במצב מתפתח, חשוב להבין שניתן לטפל בבעיה. ברוב המקרים טיפול טוב, עקבי ומקצועי אצל פדיקוריסטית או רופא עור פותר לחלוטין את הפטרת, אך סוגי טיפול שונים יכולים להימשך מספר חודשים. כמובן שעל מנת שלא לפתח פטרת בציפורניים יש לשמור על ניקיון והיגיינת העור.
אקזמה
אקזמה הינה מחלת עור נפוצה מאוד. היא כוללת סוגים רבים של דלקות עור ויכולה להתפתח בכל גיל, אפילו אצל ילדים, אך שכיחה יותר אצל נשים. ישנם מצבים בהם המחלה נעלמת לחלוטין בשלב מסוים, אך יש מקרים בהם חוזרת האקזמה אחת לתקופה. חזרה עקבית של האקזמה יכולה להקשר להיסטוריה המשפחתית, או לחילופין לאלרגיות שונות, כמו אלרגיה למזון, אסתמה, וכדומה.
גירוד חזק ומתמשך הינו התסמין הבולט ביותר בקרב הסובלים מאקזמה. כמו כן, היווצרות שלפוחיות, פצעים, זיהומים, הופעת עור יבש וקשקשים הינם תסמינים נוספים להתפרצות האקזמה בעור. במקרים רבים האקזמה מתפתחת כאשר העור פגום בשילוב תפקוד לא תקין של מערכת החיסון. לבעלי רגישות לחומרים שונים הבאים במגע עם הגוף יש סיכוי גדול לקבל אקזמה. מגע עם חומרים כמו חומרי ניקוי, מוצרי קוסמטיקה, סבונים שונים, סוגי בגדים, תכשיטים, אלרגנים סביבתיים, לחות ועוד... יכולים לגרום לאקזמה.
האקזמה יכולה להופיע לזמן קצר מאוד של כמה שעות או ימים, אך לעיתים נמשכת הופעתה לזמן רב יותר, מה שהופך אותה לדלקת עור כרונית. אקזמת כף הרגל יכולה להיות כואבת ומטרידה במיוחד. הגירוד שהיא גורמת יכול להיות מתון וסביל, אך חוסר טיפול יגרום לה להחמיר. הדבר החשוב ביותר בטיפול באקזמות הוא הפסקת החשיפה לגורמים המזיקים על ידי שימוש באמצעי הגנה מתאימים.
איך נטפל?
בצעו מקלחות קצרות ופושרות על מנת לא להיטיב עם סביבה אידיאלית להתפתחות האקזמה. עשו שימוש תדיר בתכשירים המחדשים את שכבת השומנים שעל העור בכפות הידיים והרגליים כגון חומרי ניקוי ללא סבון ותחליבי גוף המכילים קרם לחות. לכף רגל יבשה ומגרדת, יש להימנע מלגרוב גרביים מבדים וצמר סינטטיים הגורמים לגירוי העור.
עדיף 100% כותנה ללא צבע. כמו כן, רצוי להחליף את הגרביים במהלך היום מכיוון שזיעת הרגליים מרטיבה את הגרביים ועלולה לגרום להתפתחות האקזמה.
יבלות
יבלות לרוב מופיעות באזורים בגוף בהם נוצר לחץ גדול כמו בכפות הרגליים שהן אזור שטוח או באצבעות הידיים. הן יכולות להוות מטרד ולעיתים גם להכאיב כשהולכים עליהן גם אם הן קטנות. היבלת מתפתחת כאשר מנגנון ההגנה הטבעי של הגוף מעבה את העור באזורי חיכוך ולחץ.
אנטומיה לא תקינה של כפות הרגליים גם היא תורמת להתפתחותה. כלומר ליקויים בהליכה או תנועת גוף קבועה גורמות ליבלות על ידי הפעלת לחץ גדול על אזור מסוים. נעליים צמודות, הדוקות ולא מתאימות יוצרות חיכוך בנקודות ספציפיות הגורמות לעיבוי העור, ובכך מוביל להתפתחות היבלות.
איך נטפל?
ניתן למנוע את התפתחות היבלות אם יודעים את הסיבות שבגללן הן מופיעות: שימוש בנעליים מתאימות ונוחות שלא לוחצות את אצבעות הרגליים אחת לשנייה. ריפוד אזורי הלחץ באמצעות פדים ייעודיים בין האצבעות. שימוש במדרסים יקל גם כן על הלחץ ויעזור למנוע הופעת יבלות בכפות הרגליים.
כפות רגליים סדוקות
כפות רגליים סדוקות ויבשות הן סימן ברור שעלינו לטפל בכפות הרגליים בצורה טובה יותר. גירוד טורדני נגרם על ידי התכווצות של שכבות העור החיצוניות ,בעקבות התייבשותן. פריחה ואדמומיות נובעת מגירוד בלתי פוסק המוביל לרגליים סדוקות. רגליים סדוקות - מה גורם לכך? עמידה ממושכת על רצפה קשה גורמת בקלות לעור סדוק.
משקל יתר גורם למעמסה על כפות הרגליים שמובילות בסופו של דבר לסדקים. כמו כן, התבגרות הגוף לאורך שנים וחשיפה ממושכת למים, גורמים לאובדן של שמנים טבעיים מהעור.
איך נטפל?
הימנעו ממוצרי טיפוח המכילים אלכוהול להם יש נטייה ליבש את העור. בחרו נעליים מתאימות המאפשרות לכפות הרגליים לנשום. הקפידו להתקלח במים פושרים ולא חמים מידיי שהם מסירים את השמנים הטבעיים מהעור. שתו הרבה מים כדי לשמור על הלחות.