חשבתם שהסיגריה האלקטרונית תסייע לכם להיגמל או לפחות להפחית את הנזקים שסיגריות רגילות גורמות לגוף? תחשבו שוב.
מחקר חדש שפורסם בכתב העת iScience מבית הירחון המדעי היוקרתי Cell, הוצג על ידי מרכז המידע של האגודה למלחמה בסרטן בישראל קובע כי סיגריות אלקטרוניות עלולות להזיק לתאי הגזע של המוח ולהוביל להזדקנותו המוקדמת.
איך זה קורה?
עפ"י תוצאות המחקר, באגודה למחלמה בסרטן טוענים כי "החשיפה של תאי הגזע של המוח לניקוטין, המצוי בתרסיסי הסיגריות האלקטרוניות, גרם לתגובת דחק (stress response), שהתבטאה בהפרעה לתהליך סילוק תאים פגומים והחלפתם בבריאים, לעקה חימצונית (מצב בו הגוף מתקשה להתמודד עם הרדיקלים החופשיים והעלול לגרום להתפתחות מחלות שונות) ופגיעה ביכולת התא להתבדל ולהפיק אנרגיה, שהן תופעות הקשורות להזדקנות".
עוד הוסיפו, כי "החוקרים מציינים כי במהלך תגובת הדחק של התאים לניקוטין הצטברו בתאים נזקי חימצון, כך שגם לאחר שהניקוטין סולק, יתכן שהשינויים הגנטיים והפיזיולוגיים החריגים בתאים נותרו בעינם. על כן, בחשיפה ארוכת טווח לאדי סיגריות אלקטרוניות יש פוטנציאל להגברת הסיכון להזדקנות מוקדמת ומחלות. עוד מציינים החוקרים, כי לנזק בתאי גזע יש השפעה רבה על התפתחות עוברים ותינוקות וכי חשיפה עוברית לניקוטין משנה נתיבים במוח החיוניים לתפקודים קוגניטיביים ומוטוריים ותגובות התנהגותיות".

צעירים עד גיל 25 עשויים לסבול מפגיעה מוחית. צילום: אילוסטרציה
באגודה למלחמה בסרטן, כאמור, מאוד מודאגים מתוצאות המחקר החדש. דנה פרוסט מקדמת הבריאות באגודה למלחמה בסרטן הסבירה כי: "בכל שבוע מצטברות עוד עדויות מדעיות על הקשר בין סיגריות אלקטרוניות וסיכונים בריאותיים של ממש. מהמחקר החדש עולה כי סיגריות אלקטרוניות המכילות ניקוטין, נחשדות עתה גם כמגבירות את הסיכון להזדקנות מוקדמת של המוח. על אף שמכשירי אידוי, איוד, פודים וסיגריות אלקטרוניות לסוגיהן הם טכנולוגיה חדשה יחסית, כבר ידוע לנו שהם מכילים מלבד ניקוטין עוד חומרים ממכרים ומזיקים שחלקם הוכחו כבר כמסרטנים".
פרוסט מוסיפה: "בני נוער וצעירים רגישים במיוחד, שכן המוח ממשיך להתפתח עד גיל 25 לפחות וחומרים אלו יכולים לגרום להפרעות קשב וריכוז, לכאבי ראש ומיגרנות, להשפיע לרעה על שיקול הדעת, לעודד אימפולסיביות, חוסר איזון רגשי, לגרום לדיכאון וחרדה וכאמור לפגוע בהתפתחות המוח ולפי המחקר החדש, אף לגרום להזדקנותו המוקדמת".
ד"ר דודי ביטון, רופא ורכז הסברה בכיר באגודה למלחמה בסרטן, הוסיף כי: "אנחנו מוטרדים ביחס לצעירים ובני נוער שאצלם הנזק להתפתחות המוח כבר בוסס מדעית. הם מתפתים להיכנס למעגל העישון ונפגעים מהנזקים קצרי הטווח שכבר ידועים ומהנזקים ארוכי הטווח שטרם נחשפו במלואם".