זה לא סוד: נשים רבות סובלות מדלקת בדרכי השתן שחוזרת שוב ושוב. זיהום שנגרם על ידי חיידקים ובא לידי ביטוי בתסמינים שונים דוגמת כאבים בבטן התחתונה, צריבה במתן שתן ושינויים בגוון ובריח של השתן. מדובר בתופעה מטרידה ולא נעימה שעלולה גם להיות מסוכנת ולפגוע בתפקוד ובאיכות החיים. כיצד תזהו את תחילתה של דלקת בשתן ומה ניתן לעשות על מנת למנוע את חזרתה?
תסמינים לדלקת בדרכי השתן
דלקת בשתן בהריון שכיחה במיוחד, כשהסובלות מדלקת בדרכי השתן מציינות בין התסמינים: שתן בגוון עכור, בעל ריח חזק, כאבי אגן ודחיפות גבוהה של מתן שתן. הבעיה היא מעבר לאי הנוחות והכאב, שהזיהום עלול להשפיע על הכליות ואפילו לסכן חיים ולכן, יש להיות עם יד על הדופק בכל הנוגע לסימפטומים שעלולים להצביע על החמרה בדלקת כמו חום, בחילות, צמרמורת או כאב חד. חשוב לטפל כמה שיותר מוקדם בדלקת בדרכי השתן, כיוון שזיהום שמתגבר ומתפשט אל דרכי השתן העליונות קשה יותר לטיפול ולכן, עם כל חשד, יש לפנות לבדיקה.
לרוב הבדיקה תכלול דגימת שתן ולעיתים אולטרה סאונד, כאשר המטרה היא גם להבין אם יש דלקת וגם אם היא בשלפוחית השתן או בכליות או דלקת בשופכה.
מה מעלה את הסיכון לדלקת בדרכי השתן?
היות ודלקת בדרכי השתן חוזרת שוב ושוב, כדאי להבין מהם הגורמים על מנת לנסות ולמנוע את הישנותה של הדלקת. אחת הדרכים לעשות זאת היא לשמור על היגיינה ובעיקר לנגב מלפנים לאחור לאחר השימוש בשירותים וכמו כן, לבצע שטיפה יסודית לאחר קיום יחסי מין. יש לקחת בחשבון שדלקת בדרכי השתן היא גם תוצר של נטייה גנטית וחולשה במערכת החיסון ובעיות מבניות בדרכי השתן. שינויים הורמונאליים ואבנים בכליות יכולים להעלות את הסיכון לדלקת.
כיצד מונעים או מטפלים בדלקת בדרכי השתן?
לרוב נהוג לטפל בדלקת בדרכי השתן באמצעות אנטיביוטיקה, אך יש גם תרופות סבתא לדלקת בשתן. למשל, שתייה מרובה של מים והימנעות מהתייבשות על מנת לשטוף את החיידקים מחוץ לגוף, כרית חימום שיכולה לסייע בהתמודדות עם כאבי בטן ואגן. יש לשמור על לחות, להעדיף מקלחות על פני אמבטיות, לצמצם משמעותית את השימוש באבקות באזור איבר המין ולאכול אוכל עשיר בסיבים כדי למנוע מצב של עצירות.
מיץ חמוציות טהור ולא ממותק יכול לסייע, כיוון שהוא מכיל חומר פעיל שעשוי למנוע הדבקה של החיידקים לדופן של השלפוחית. אך חשוב לבחון איזו פורמולה אפקטיבית ליטול, כזאת שיש בה מספיק מהחומר הפעיל -PAC על מנת לסייע לצמצום הדבקת החיידקים לדופן שלפוחית השתן. יחד עם זאת, חשוב לחזק הרגלי מעיים חיוביים כמו העשרת התפריט בסיבים וצריכת פרוביוטיקה לאיזון בין חיידקים טובים לחיידקים רעים ולשמור על הרגלי היגיינה, במיוחד לאחר קיום יחסי מין והטלת שתן.
ניתן להיעזר בתוספי תזונה המכילים את החומר הפעיל של החמוציות. תוסף התזונה ציס קונטרול - אבקה להכנת משקה בטעם חמוציות הכוללת את הרכיב הפעיל PAC (פרואנטוציאנידין) ומוגשת בשקיות אבקה להכנת המשקה, דבר הגורם להעלאת הספיגה בגוף. במקרים של חוסר נוחות יש לקחת פעמיים ביום בהפרשי זמן של כ- 12 שעות, שקית אחת בבוקר עם כוס מים והשנייה בערב עם כוס מים. על מנת לסייע במניעה, מומלץ לשתות שקית אחת ביום.
הכתבה הופקה בשיתוף פארמה גורי