האם חלו שינויים בתנאי חופשת הלידה?
החוק קובע שנשים זכאיות לחופשת לידה בהתאם להעסקתן. כלומר, מי שעובדת יותר משנה רשאית לצאת לחופשה של 26 שבועות ומי שעובדת פחות מזה רשאית לחופשה של 15 שבועות. חוק זה לא השתנה גם בימי קורונה. בנוסף, נשים היוצאות לחופשת לידה רשאיות לקחת אותה גם כמה ימים לפני הלידה, לקצר את החופשה או להאריך אותה. כאשר אישה מעוניינת לקצר את החופשה היא צריכה ליידע את מעסיקה 21 יום לפני חזרתה לעבודה. במידה והיא מעוניינת להאריך את החופשה מסיבות רפואיות שונות שלה או של הוולד, היא יכולה לעשות זאת. ישנן נשים שאינן מעוניינות בחופשת לידה והבעל נמצא בחופשה מלאה או חלקית במקומן. בחופשת הלידה מקבלים דמי לידה מהביטוח הלאומי. בכל מקרה של קיצור או הארכת החופשה, הזכאות לדמי הלידה היא בעבור 15 שבועות וביתר הזמן העובדת למעשה בחל"ת.
האם בחופשת לידה זכאים לתנאים סוציאליים?
כאשר נשים נמצאות בחופשת לידה ומקבלות את דמי הלידה מהביטוח הלאומי הזכויות שלהן נשמרות והמעסיק ממשיך להפריש כסף לקרן ההשתלמות ולפנסיה. בנוסף יש להן זכות להמשיך ולצבור ימי מחלה, ימי חופשה, הבראה וכד'. לאחר שביטוח לאומי מפסיק לשלם את הכספים המגיעים ליולדות והן נמצאות בחל"ת, הן אינן צוברות זכויות וצריכות לדאוג ולהפריש לעצמן או להקפיא את הזכויות. רוב הנשים חוזרות לעבודה לאחר 15 שבועות ולכן ממשיכות לצבור את הזכויות שלהן.
חל"ת בעקבות קורונה
בימים כתיקונם החוק אינו מאפשר לפטר עובדת במהלך הריון או לאחר לידה, לפגוע בזכויותיה, במשרתה או להוציאה לחל"ת ללא היתר של משרד העבודה. בעקבות הקורונה הגיעו פניות רבות בהן המעסיקים ביקשו לקצץ שכר, משרה ואף להוציא לחל"ת גם עובדות בהריון או לאחר לידה. במקרים רבים אישרו את המהלכים הללו מול הוכחה לכך שהמעסיק אינו יכול להרשות לעצמו להחזיק בכל העובדים שלו עקב קיצוצים. המצב הביא לכך שגם אם העובדת אינה מסכימה לזה, ניתן לבקש אישור להוציא לחל"ת. למרות זאת, תוקף החוק שאין לפטר את העובדת נותר בעינו בתקופה קשה זו. רק לאחר חודשיים מסיום חופשת הלידה ניתן לבקש אישור לפטר אותה בעקבות הקושי הכלכלי ולהוכיח שאכן הנזק של מקום העבודה מחייב בפיטורין.
הרעת התנאים בזמן קורונה
בימים רגילים, פיטורים של עובדת בהריון עלולים לגרור את המעסיק לתביעה משפטית ולפיצוי כספי גבוה. בשל המצב הקשה החלו מעסיקים שונים להרע את התנאים של העובדים על מנת שיתפטרו מהעבודה. בית המשפט פסק לאחרונה שגם הרעת תנאים בתקופת הקורונה היא התחמקות מחוק הנשים, ולכן יש לנקוט בצעדים נגד מעסיקים כאלו, והם יהיו מחויבים לשלם פיצויים במידה והרעו את תנאי העובדת בהריון.