לפניי מספר שבועות פורסמה כאן במדור ביקורת על אלבום הבכורה של ההרכב האינדי המעניין "אלקטרו קראט" . האלבום יצא בינתיים בגרסת רשת בבנדקמפ של ההרכב ואני הלכתי לפגוש ולדבר עם עומר גורן - מי שעומד בראש ההרכב, כותב השירים ומלחין הטקסטים ומבצע אותם. האלבום החדש מציע חוויה מוזיקלית מאד מעניינת ושונה מהנוף של המוזיקה המקומית, הרבה אלקטרוניקה מלטפת וקצבית והמון אווירה ריחופית.
מהו הרקע המוזיקלי שלך ? מה בקצרה המסע המוזיקלי האישי שלך עד שהגעת לפרויקט הזה?
בגדול התחלתי לנגן על גיטרה בסביבות כיתה ז' בעקבות אחי שהיה מתופף, רציתי תופים בהתחלה, אח שלי אמר לי "אתה יודע יש לי מערכת תופים אחת בבית, אנחנו נלך מכות, לך תלמד גיטרה" משם זה יצא, מפה לשם זה הוביל למגמת מוזיקה בתיכון. אחרי זה בצבא בשטחים בגדוד "כפיר" עדיין פה ושם מצאתי את עצמי איכשהו על הבמה בערבי גדוד. כל פעם שהיה ערב גדוד ביקשתי שיתנו לי להיות המפיק המוזיקלי של הדבר הזה וכך יצא גם שבזמן תקופת הצבא עד גיל 24 גרתי במבשרת ציון והיה בבית של ההורים חדר חזרות לי ולאחי. המזל גם שחלק גדול מהשירות יצא לי להיות חובש בתאגד, אז שם אם אתה לא בהקפצות ואין לך דברים לעשות במרפאה אז אתה בגדול די בזמן שלך, כך שבוא נגיד שהגיטרה הקלאסית כל הזמן הייתה בבסיס. כשהשתחררתי מהצבא נכנסתי עוד יותר חזק למוזיקה, נהיה לי הרבה יותר זמן פנוי שהוקדש על הגיטרה החשמלית כך יצא שישבתי בחדר חזרות מנגן דברים, הייתי מוצא את עצמי ברמה של 4 עד 5 שעות ביום רק יושב על החשמלית ולא יוצא משם, בשלב מסוים בסוף בערב יוצא קצת עם חברים ואז למחרת חוזר לנגן שוב על הגיטרה. אבל מה שהביא את התפנית האמיתית זה הטיול למזרח, ששם גם לקחתי כמה שיעורי סיטאר. הצלילים של הסיטאר ושל המזרח בכלל הביאו הרבה דברים מאד צ'יל, מאד רגועים. אם זה גם בנפאל כשהייתי בכל מיני מנזרים טיבטיים אתה שומע את כל הצלילים של הפעמוני רוח שלהם, יש משהו מאד רגוע באווירה הזאת וכנראה זה הושרש לי ממש חזק למוזיקה.
איך התגבש האלבום ? האם הייתה השראה ספציפית ליצירת האלבום זה?
קודם כל ההרכבים כמו אייר, פינק פלויד, רדיוהד ומיוז הם ההרכבים שלקחתי השראות מהם קצת, למשל השיר sometimes" " הוא מחווה לאמנים כמו לני קרביץ וההרכב הגורילז. בנוסף מה שקרה זה שברגע שחזרתי מהטיול היה שלב שאמרתי לעצמי "אוקיי יש פה איזה משהו", חשבתי על שתי השירים שהקלטתי בעבר לפניי הטיול כמתנת יום הולדת שלי ואז באה המחשבה שהגיע הזמן לעשות פה איזה משהו , לעשות את האלבום הזה.
במהלך העבודה על האלבום היה יותר דגש על הסינטי והגיטרות בבתים ובפזמון של השירים שזה המוזיקה העכשווית ובקטעים של הסי פארט היה יותר טאבלה (כלי הקשה הודי) וסיטאר יותר הקטע של השורשים האתניים של המזרח , כך בעצם נוצר שילוב של בין המערב למזרח.
ככה נולד בעצם האלבום mind travel?
יותר נכון להגיד שככה נולד הטראק "freedom" האינסטרומנטאלי הראשון מתוך האלבום. על הדרך החלטתי לאגד לתוך האלבום הזה גם שתי השירים הישנים "on the edge" ו "teenage vibe" שעשיתי כמתנת יום הולדת שחברה סידרה לי באלף שקל עם איזה מפיק. הוא הציע לי באלף שקל 15 שעות אולפן או שנפיק שיר אחד ואלמד הפקה על הדרך. אני הלכתי על להפיק את שתי השירים האלה . ברגע שנכנסתי להקליט את שאר האלבום היה לי בראש את השם של האלבום "mind travel" ראיתי מין מסע על חושי כזה. כאשר השירים הישנים הם מתארים את התקופה הסגורה יותר של לפניי הטיול למזרח והטראק "freedom" מתאר את התקופה היותר פתוחה ויותר עם תובנות שהגיעה מתוך הטיול ולאחריו. מה שבתכנון היה אמור להיות אי פי של ארבעה שירים, התווספו תוך כדי העבודה עוד שירים וככה הגענו לתשעה קטעים בסוף. למשל הקטע הפותח והקטע שסוגר את האלבום הם שתי קטעים שהוקלטו לאחר שכל השירים האחרים הוקלטו, ככה שידעתי כבר מראש מה הכיוון של האלבום מה הולך להיות השם ברגע שהגעתי לקטע הפותח והסוגר של האלבום.
מה שמעניין זה שבתהליך שלך יש תחושה שהיה לך איזה כיוון, אבל מצד שני מאד הלכת עם המסע הזה ונתת לזה להוביל אותך ולא שאתה תוביל אותו.
כן, לגמרי, האמת שבקטע הזה זה נכון לגמרי מה שאתה אומר . אצל רוב האנשים התגובה הראשונית היא שאנשים לא ירצו לשנות ושזה שלהם, אני דווקא להיפך. יצא לי הרבה מצבים שישבתי באולפן עם המפיק ופתאום אני מוצא את עצמי משנה דברים בשירים. אמרתי לעצמי שאני יודע מול מי אני יושב, אני מכיר את הראש של הבן אדם (המפיק- דותן מושנוב) ואני מכיר את המוח שלו מבחינת קומפוזיציה ודברים כאלה, זה בן אדם שכותב קטעים קלאסיים ועושה בכורות עולמיות לתזמורות והוא בן אדם גאון. הרגשתי בטוח, עשינו הכנות קדם הפקה כמו שצריך, בכך שהבנו לאיזה כיוון אנחנו רוצים את השירים. מה גם שהכרתי את הבן אדם בצד האלקטרוני שלו כשהיה בעבר קלידן של ההרכב "קיצו" הכרתי אותו דרך אחי ירון, שהיה מתופף בהרכב. כך שאני מכיר את הכיוון ואמרתי שאפשר לסמוך בעניין הזה והשילוב שלנו יוצר משהו מפחיד (בקטע טוב).
מה המשמעות של השם "אלקטרוקראט"?
ישבתי ושמעתי את השירים הראשונים שלי וכל הזמן קפץ לי בראש " רוק אלקטרוני רוק אלקטרוני..." אז אמרתי "טוב, יש לך אלקטרו רוק" ואז חשבתי על המילה "אריסטוקרט" רק כאילו האריסטוקרט של האלקטרו וכך הגיע השם של ההרכב "אלקטרו קראט".
מאחר וחלקו הגדול של הפרויקט הזה מוטל על כתפיך, האם זו בחירה מודעת מראש או שזה יצא ככה?
זה היה בהתחלה בתור פרויקט סולו, חשבתי שאני הולך לעשות את הדבר בגיטרות שירה וכל השאר עם המחשב. מבחינת מה שקורה על הבמה, רציתי יותר אנרגיה על הבמה ולהביא את זה יותר לידי ביטוי. זה עושה משהו אחר כשיש עוד בסיסט עוד גיטריסט ומתופף. למשל בקטעים שיש שלוש גיטרות, אם אני עושה עם מכונת הלופר זה מפספס דברים בלייב, זה יכול להיות בעייתי יותר. ברגע שיש עוד גיטריסט הכל נשמע הרבה יותר טוב.
וכך הצטרפו עוד מוזיקאים תוך כדי לפרויקט?
כן. על הדרך צירפתי בהתחלה את יובל צרפתי, גיטריסט שהיה איתי בעבודה כשעבדתי כחובש באבטחת טיולים. גיטריסט שהוא באמת גיטריסט מדהים שמנגן בלהקת מטאל ישראלית שנקראת "Canine" שהם מנגנים פה איזה 6 שנים ולא מזמן הם עשו חימום להופעה של אורפנלנד, גם יש לו ידע מוזיקלי עשיר. בהתחלה היו גם כמה סבבים של חיפוש אחר נגני בס ותופים.ורק לאחרונה הצטרף אליי הבסיסט רועי סקליר שבעקבות ההמלצה שלו וההיכרות ארוכת השנים עם המתופף, כך גם הצטרף רועי אג'י. בינתיים ממה שהולך, הם מאד מתחברים למוזיקה ואנחנו נכנסים לתהליכים של חזרות וכנראה שבסביבות אוגוסט נתחיל בסבב של הופעות. כך שיוצא שאלקטרו קרט זה כמו הפרויקט של עידן רייכל שאליו מתחברים מוזיקאים שונים. כך גם אלקטרו קרט, זה שם הבמה שלי ושם הפרויקט ואליו מתחברים נגנים לבצע את השירים בגרסאות חיות.
האלקטרוניקה מאד מנגישה את המוזיקה למאזין אבל ברמה הקונספטואלית מדובר במשהו די מתוחכם מוזיקלית – רעיונית. האם המחשבה הזאת עברה לך בראש , שאולי אתה הולך למקום מאד נישתי במוזיקה שעלולה אולי לפנות לקהל מאד מסוים וזה קצת עלול לפספס את המטרה של לעשות אלבום ולעשות מוזיקה, שזה יגיע לכמה שיותר אנשים?
דבר ראשון בתחילת היצירה של האלבום הזה, המחשבה שלי הייתה תמיד שמבחינת קו לאיפה להתקדם, זה תמיד להשאיר לי דלתות פתוחות בכל מקום, גם בארץ גם מבחינת אירופה או ארה''ב. בגלל זה גם כל האלבום הוא אינסטרומנטאלי וגם טקסטים באנגלית ושלא יהיו טקסטים בעברית, אחרת אני מפספס פה חצי גלובוס בערך. מעבר לזה, כמעט חמישים אחוז מהאלבום הוא אינסטרומנטלי, כשזה רק מנגינה אין בן אדם שלא יתחבר לזה. הרי מוזיקה זה עוד שפה בעולם הזה, ברגע שאתה מוסיף טקסט, שפה של דיבור, זה מגביל את המוזיקה והמאזין כי הוא לא בהכרח יבין את השפה, אבל אין אחד שלא יבין מוזיקה כל אחד יכול להבין את השפה הזאת. כשאני נכנסתי להקלטות זה היה בהתחלה מתוך כיוון של לעשות אלבום אינסטרומנטלי והמפיק זה דווקא זה שדחף אותי לכיוון השירה והטקסט. אני הגעתי ממקום של גיטריסט לעשות אלבום עם דגש על גיטרה, בגלל זה יש ברוב האלבום הדגשים על גיטרות. בסוף יצא שהמפיק הציע לי לרשום איזה כמה משפטים לשיר "freedom" ומשם אני מוצא את עצמי בחדר חזרות שלי, בבית עם הגיטרה, מתחיל לנגן איזה משהו וכבר אוטומטית באות מילים לשיר חדש כך נוצרו עוד ארבעה שירים עם לחן וטקסט.
איפה בדרך כלל אתה מאזין למוזיקה?
בבית, במחשב צולל על סאונדקלאוד על כל מיני הרכבים שונים או בהופעות של הרכבים שמגיעים מתוך הלייבל של "anova" . לפעמים גם מגיע להופעות של ההרכב של אחי garden city movement , הרכב מגניב שעושה מוזיקת אלקטרו טריפ הופ.
מה דעתך על עניין שחרור האלבום בעותק דיגיטלי והאם גם יהיה עותק פיזי?
דבר ראשון ברור שמה שהולך היום זה עותק דיגיטלי כמו יוטיוב ואמזון וכד'. מאחר וזה אלבום בכורה זה חייב לצאת בשתי המהדורות. קודם כל כשיש לי עותק פיזי ביד, יש בזה משהו מאד סימבולי , ציון דרך בשבילי. דבר נוסף, כשאגייס תומכים לפרויקט הד סטרט שאני מעלה בקרוב במטרה להפיק את הקליפ הרשמי והראשון מתוך האלבום וגם להשלמה הדפסת העותק הפיזי, זה ישאיר הרגשה טובה לתומכים באלבום הבכורה של ההרכב, שגם הם לקחו חלק ממשי מיצירת האלבום. מעבר לזה, כשתעלה הופעת השקה חגיגית בסביבות אוגוסט, לקהל שאהב את המוזיקה ששמע בהופעה , הקהל הזה יחפש ויעדיף עותק פיזי.
איזו חוויה את שואף להעביר את המאזין באלבום הזה?
בעצם הרעיון היה להעביר את החוויה והפרשנות שלי כשאני מאזין למוזיקה ומה קורה לי ומה היא עושה לי, הרי מתוך כל זה נולד האלבום . זה מה שניסיתי להעביר באלבום, את החוויה החושית שעברתי ובכך לגרום למאזין לקחת את המוזיקה למקום שלו, שיחווה אותה מתוך הפרשנות האישית שלו למוזיקה שלי.
לכל העדכונים על כל מה שהולך להתרחש בהמשך הדרך של אלקטרוקרט, אתם יכולים לעקוב אחר פעילות ההרכב
בדף הפייסבוק של הלהקה