קניית רכב חדש היא לרוב עניין מרגש ומשמח, אך גם מורכב ורצוף אפשרויות לטעויות. הבעיה היא שבשונה ממוצרי צריכה אחרים, טעות ברכישת רכב פירושה הוצאה מיותרת של מאות ואלפי שקלים בטווח הקצר וצורך כפוי להתרגל לרכב בעייתי שלא מתאים לצרכינו בטווח הארוך.
אולם למען האמת, אם נפעל נכון, אין סיבה שזה יקרה. העידן הדיגיטלי הפך את תהליך רכישת הרכב לשקוף כמעט לגמרי, כך שגם אם אין לכם חבר או בן משפחה שמבין במכוניות, תוכלו לברר בקלות ולעומק את כל המידע שאתם צריכים. יהיה זה חוסר אחריות משווע שלא לבחון באתרים ובפורומים שונים ברשת מידע בסיסי כמו האפשרויות הרלוונטיות לתקציב שלכם או מיהם היצרנים והיבואנים שידועים כמצטיינים במתן שירות. מעבר לאי הכנת שיעורי בית טרם הקנייה, הנה עוד כמה טעויות נפוצות שמוטב להימנע מהן.
רכישת ביטוח ללא השוואת מחירים
ברגע בו תעבירו את הבעלות על הרכב, תצטרכו לרכוש גם ביטוח לרכב החדש. כדי להימנע מהפתעות ומבזבוז כסף מיותר, מומלץ עוד לפני הרכישה ליצור קשר עם מספר חברות ולעשות השוואת מחירי ביטוח רכב. מדוע לא לעשות זאת לאחר הרכישה? גם כי ספק אם תהיה לכם סבלנות לסקר שוק רציני אחרי שקיבלתם את המפתחות לרכב החדש שאתם כבר משתוקקים לנסות, אך גם ובעיקר משום שלעיתים קרובות תגלו כי דגמים מסוימים יקר יותר לבטח בהשוואה לסכום שהקצבתם לסעיף הזה, מה שבהחלט עשוי להשפיע בסופו של דבר על בחירת הרכב.
לבחור את מה שאני רוצה במקום את מה שאני צריך
רכב משפחתי, מיניוואן עם 7 מקומות ישיבה, SUV, ואולי בכלל ספורטיבית קטנה? עוד לפני שבכלל דנים בפירמה ואפילו בתקציב – חשוב מאד להבין איזה רכב אתם בכלל צריכים. בכדי לעשות זאת היטב נדרשות זהירות ומידה מסוימת של אובייקטיביות מנוטרלת מדחפים ומרגשות. ייתכן למשל שיהיה לנו קל לשכנע את עצמנו שאנו זקוקים לרכב שטח, כי לפני שנתיים עשינו טיול במדבר יהודה. בפועל, הרכב המתאים הוא זה שייתן מענה לרוב הצרכים, שלכם ושל שאר המשתמשים בו, במשך רוב הזמן. אלו הקריטריונים המכריעים בבחירה.

בחירה נכונה היא רכב שייתן מענה לרוב הצרכים במשך רוב הזמן
להתמקד יותר מדי בסכום ההחזר
השאלה הראשונה שתישאלו עם כניסתכם לסוכנות הרכב, מיד לאחר השלום המנומס ועתיר החיוכים, היא "מהו סכום ההחזר החודשי המתאים לכם?" ממש כמו בכל משחק פוקר טוב, גם כאן תצטרכו לשמור את הקלפים קרוב לחזה, שכן בעזרת מידע זה יכול סוכן המכירות לשחק עם כמעט כל אלמנט במכירה. מחיר הרכב החדש, סכום הטרייד אין, המימון והליסינג – את כולם יכול הסוכן להגמיש בכדי לתפור לכם רכב ומחיר, במקום שאתם תעשו זאת בעצמכם. לכן, הדבר הנכון יהיה לשאת ולתת קודם כל לגבי מחיר הרכב בו אתם מתעניינים, ורק לאחר מכן לדון בתנאי התשלום.
להינעל על דגם ספציפי
התעקשות בכל מחיר על דגם רכב ספציפי היא קרקע פורייה לקנייה כושלת. כשהרוכש ננעל על דגם אחד ויחיד ולא מוכן לשמוע על שום אלטרנטיבה, הוא מאבד למעשה מיכולתו לבחון ברצינות את שאלות הצורך, המחיר ואף חסרונות טכניים ואחרים. אם זיהיתם אצלכם הינעלות שכזו, יש לקחת נשימה עמוקה וצעד אחד אחורה ולבחון מחדש את הדגם שאתם תופסים משום מה כמושלם גם על דרך השלילה, וכך לנסות ולראות האם יש לו גם חסרונות שבלהט התשוקה לא השגחתם בהם.
לקנות לפני שבאמת נהגתם על הרכב
למרות שההיסטוריה מלאה במקרים של אהבה ממבט ראשון, עדיין חשוב מאד לבדוק את המועמד לקנייה בנסיעות מבחן במצבי נהיגה שונים: במהירות נמוכה וגבוהה, בעיר ומחוצה לה, ממושב הנהג ומהמושב האחורי. אל מבחני הנסיעה עליכם להגיע אחרי שכבר ביררתם מה בדיוק אתם צריכים לבדוק , וכך להכיר את הרכב באמת, מכל ההיבטים הרלוונטיים. לעיתים התחושה הטובה מנסיעת הבכורה תישמר, אך במקרים אחרים נסיעות המבחן הבאות יגרמו להידלקותן של נורות אדומות שיחסכו לכם את עוגמת הנפש והכיס מרכישה לא מוצלחת.
לוותר על בדיקה במכון מורשה ובלתי תלוי
רובינו תופסים את עצמינו כאנשים שקולים ורציניים שלא קל לעבוד עליהם, ובכל זאת משפט דוגמת "אחי, הרכב בובה, אני מתחייב לך על כל בורג באוטו" גורם לרבים מאתנו לסמוך על המוכר מבלי לבדוק באופן מקצועי את מצבו המכני של הרכב, ולו בכדי לחסוך את העלויות הכרוכות בבדיקה. לפני שאתם שמים את מיטב כספכם בידיו של אדם שעד לפני כמה שעות היה עבורכם בגדר זר מוחלט, מוטב שתיגשו עם המועמד לרכישה למכון מורשה לבדיקה ותיפרדו לשם כך מסכום של כ-400 ₪, מחיר זניח למדי בהשוואה להיקף העסקה אשר יחזיר את עצמו עשרות מונים במידה שתתגלה בבדיקה תקלה משמעותית.
ללא סקר שוק רציני, דאגה מראש לפרוצדורות הנלוות ובדיקה מעמיקה של האלטרנטיבות לרבות מספר נסיעות מבחן – עלולה הפנטזיה על המכונית החדשה להסתיים במפח נפש ובנזק כספי. לכן, קחו את הזמן והשתדלו אף ליהנות מהתהליך אשר בסופו תקבלו לידכם את המפתחות לרכב הנכון בזמן הנכון. סעו בזהירות!