בני נוער בגיל ההתבגרות זקוקים ל-8-9 שעות שינה בלילה אך קשה להם להשיג אותן. הגוף שלהם חווה קפיצת גדילה, הם עוברים שינויים פיזיולוגיים וגם השינויים ההורמונאליים לא ממש מקלים עליהם. לפיכך, היכרות עם הבעיות הנפוצות שפוגעות באיכות השינה של בני הנוער יכולה לסייע להורים למצוא פתרון יעיל ולשפר את איכות החיים של הילדים.
כך למשל השעון הביולוגי הגופני של בני נוער מתאפס באופן זמני בגיל ההתבגרות בגלל הורמון המלטונין שאחראי על תפקודי השינה, ומסמן להם להירדם מאוחר ולקום מאוחר. השינוי מקשה על בני הנוער לייצר שגרה של שעות שינה רצופות ועלול לגרום עוד המון בעיות.
שינה לא רצופה פוגעת בתפקוד של בני הנוער בבית הספר, מעכבת התפתחות קוגניטיבית ומונעת חיזוק של המערכת החיסונית. בנוסף, אין אפשרות להתרגל לחסך בשעות שינה ובניגוד למה שהילדים אולי חושבים, לא ניתן לצבור "בנק שינה" בסופי שבוע. אפילו שנת צהריים לא מחליפה שנת לילה וכשלא ישנים ברצף מרגישים יותר עצבניים. אבל אל דאגה - יש מה לעשות.
בין הירדמות לחלום – שלבי השינה התקינים
בזמן השינה עוברים בני הנוער ארבעה שלבים. בשלב ההירדמות העפעפיים נסגרות והעיניים מתגלגלות, אך הם יכולים להתעורר בקלות ומכל דבר קטן. בשלב השני הם נכנסים למצב של שינה לא עמוקה בה הם גם מבלים 50% מהלילה, בעוד רק בשלב השלישי הם מגיעים לשינה עמוקה וישנה פעילות מוגברת של המערכת החיסונית.

בני נוער מבלים כ-25% מהלילה בשלב השלישי שממנו קשה להתעורר, אך מצד שני הוא זה שנותן להם את תחושת הרעננות המיוחלת. השלב הרביעי והאחרון נקרא "שנת חלום" ובו הגוף משותק, מלבד הנשימה והעיניים שזזות במהירות.
ילדים שחווים בעיות שינה בגלל הסיבות שציינו לעיל צריכים קודם כל להיחשף לאור ולחושך. חשיפה לאור חיצוני בשעות המתאימות מפתחת ומיישרת את השעון הביולוגי ומעלה את הסיכוי להירדם בקלות בלילה. את שנת הלילה עצמה כדאי לבצע בחושך מוחלט ויש להוציא מהחדר הפרעות והסחות דעת כמו מחשבים, טלפונים ניידים ומסכי טלוויזיה.
הילד שלכם הגיע לגיל ההתבגרות? תנו לו מענה אורטופדי
מלבד נדודי שינה שאותם ניתן לפתור באמצעות שינוי הרגלים וטיפול התנהגותי, יש גם בעיות פיזיולוגיות שאליהן נחשפים בני נוער בגיל ההתבגרות. זהו גיל קריטי להתפתחות עמוד השדרה וליציבות שרירי הגב והבטן ולכן הם זקוקים למענה אורטופדי מקיף. "המענה האורטופדי" הוא במילים פשוטות השילוב בין מיטה, מזרן וכרית שאנחנו מעניקים לילדים בחדר השינה שלהם.
למזלם של ההורים, יצירת מענה אורטופדי היא משימה הרבה יותר קלה מכפי שנהוג לחשוב כי יש המון מיטות שמלכתחילה מותאמות לצרכים של ילדים מתבגרים ובני נוער. הרשימה מתחילה עם מיטה וחצי שמאפשרת לילדים לבלות זמן איכות לבד או עם חברים ולקבל תמיכה אורטופדית בלילה, והיא כוללת מזרני קפיצים, ויסקו ולטקס עם תמיכה מדויקת על פי קימורי הגוף של כל משתמש.
מענה אורטופדי הוא השקעה משתלמת לטווח ארוך וחלק בלתי נפרד מהתנאים להתמודדות מוצלחת עם גיל ההתבגרות. שינה היא אמנם התנהגות פיזיולוגית מורכבת וצורך לתפקוד גופני וקוגניטיבי תקין של הילדים, אך היא לא דורשת הרבה יותר מאשר תמיכה לגב ופיזור נכון של הלחצים המופעלים על עמוד השדרה.
איך נראה חדר שינה של נער מתבגר?
הורים נוטים להקל ראש בחשיבות חדרי השינה עבור הילדים. רובנו כבר הספיק לשכוח עד כמה החדר היה קריטי להתפתחות שלנו בגיל ההתבגרות, מה גם שהשלב הזה גם ככה מלווה בהמון חוסר רציונאליות ותגובות רגשיות. האמת היא שהדרך לשפר את מצב השינה של בני הנוער היא להשקיע בעיצוב החדר ובכל הרהיטים שנמצאים בו.
עיצוב חדר השינה אמור לאפשר לכם להשאיר מספיק מקום למיטה שתעניק לילד המתבגר מענה אורטופדי ותשמש אותו לצרכים נוספים. אפשר לדוגמא לצבוע את הקירות כדי ליצור לחדר סגנון משלו ולהקנות לו אופי, או להטיל על הילד עצמו אחריות על בחירת הרהיטים וסידורם בחלל. רצוי לשדרג את המראה הסטנדרטי של המיטה באמצעות כריות מעוצבות, למצוא גם פתרונות אחסון שיקלו על הסדר והארגון וליצור הפרדה ברורה בין האזור שבו לומדים וקוראים לבין השטח שבו רואים טלוויזיה ומשחקים בטלפון.
לסיכום, חדר השינה מעניק לילדים ביטחון, נותן להם פרטיות ומאפשר להם להתבגר בקצב שלהם. הוא חיוני לדימוי העצמי שלהם ויש לו תפקיד חברתי מול קבוצת השווים. אם נבחר בצורה נכונה את המיטה ונעצב את החדר באופן שמתאים לילד, נעניק לו הרגשה של התבגרות ונשפר עבורו את איכות החיים. בנוסף, באותה הזמנות נוכל לספק לו מענה אורטופדי ותנאים מושלמים לשינה ערבה.