נכון לשנת 2014 מחלה סרטן הערמונית היוותה 19.5% מכלל מקרי הסרטן החדשים בישראל. קבוצות הגיל הרגישות ביותר למחלה הן גברים בגילאי 65 ומעלה. למרבה המזל, בזכות העובדה כי מספר רב יותר של גברים ניגשים להיבדק עם תסמיני סרטן הערמונית ומתחילים טיפול מידי, אחוז ההישרדות נכון לשנים 2009-2005 בקרב המאובחנים עם המחלה עמד על 97.6%. כיום, אחוזי הישרדות גבוהים יותר .
גילוי מוקדם של המחלה והטיפולים השונים
לפני התחלת הטיפול בסרטן הערמונית, ישנה חשיבות גבוהה לגילוי מוקדם של המחלה. לכן, מרכזים רפואיים רבים בוחרים להשקיע בטכניקות הדמיה מתקדמות כמו MRI ו-PSMA-PET כדי לזהות הן את מיקום הגידולים והן את רמת הסיכון של גידולים אלה. חשוב להבין כי ביחס לסוגי סרטן אחרים, הגידולים הללו גדלים בצורה איטית יותר ומאפשרים למטופל לזהות את המחלה כבר בתחילתה.
מחקר שבחן את יעילות האבחונים מצא כי שילוב של ביופסיה משולבת עם MRI הוביל לגילוי רב יותר של מקרי סרטן הערמונית בקרב מטופלים. לכן, היום מוצע לבצע ביופסיות חכמות ומתקדמות באמצעות FUSION־US־MRI, לדגימה מדויקת של האזורים השונים בערמונית שבהם דגימת ה-MRI הסטנדרטית איתרה סימנים מחשידים. לצד טכניקות האבחון קיימת גם בדיקה גנטית לזיהוי מוטציה שקשורה באופן ישיר לסיכוי לחלות בסרטן הערמונית. מוטציה גנטית זו מכונה BRCA. בקרב נשים אותה מוטציה מגדילה את הסיכוי לסרטן הרחם או סרטן השד, ולכן הבדיקות לאיתור המוטציה נפוצות יחסית במוסדות הבריאות בישראל. לאחר ביצוע האבחון ואיתור הגידול, האורולוג ימליץ למטופל על שיטת הטיפול המתקדמת המתאימה לאופי הגידול ודרגת האלימות שאותרה במבדקים.
טיפולים מקומיים וניתוח רובוטי
כיום, מבוצעים שני טיפולים מתקדמים שכל אחד מהם מיועד להסיר את הגידול ולמנוע את התפתחותו. הראשון הוא טיפול שמיועד לכריתה של הערמונית כולה באמצעות זרועות לפרוסקופיות. החתך מתבצע במספר נקודות באזור האגן של המטופל, ללא צורך בחתך שלם בניתוח פתוח. לאחר מכן, המנתח המפעיל את הזרוע מרחוק מבצע את החיתוך והתפירה של חלל האגן. היתרונות של ניתוח זה הוא העובדה כי לא צריך להמתין זמן ארוך להחלמת התפרים (כמו בניתוח בחתך מלא), וכן ניתן לשמור על יכולתו של המטופל להמשיך בפעילות מינית, ולשלוט על מתן שתן כבר זמן קצר לאחר הניתוח. לאחר מספר שעות המטופל יכול לעבור לאשפוז קצר במחלקה ולשוב לביתו עם קטטר המוסר לאחר כשבועיים.
טיפול נוסף הוא טיפול מקומי ללא הסרה מלאה של הערמונית. הוא יכול להתבצע באמצעות מגוון שיטות כמו ננונייף, טוקאד, HIFU, קריו ועוד. טיפולים אלה פחות נפוצים בישראל ועדיין אינם נכללים בסל התרופות. לכן, כדאי לקבל יעוץ מקיף מאורולוג לבחירת דרך הטיפול המתאימה ביותר עבור כל מטופל ומטופל.
Photo by Andrea Piacquadio from Pexels