בסוף השבוע נערך במרכז האקדמי רופין 'האקתון לגיל השלישי', שהתקיים זו השנה שנייה, בשיתוף אשל ג'וינט ישראל ובהשתתפות של כ- 90 סטודנטים הלומדים לתואר ראשון ושני, בפקולטה למדעי החברה והקהילה, בפקולטה להנדסה ובפקולטה לכלכלה ומנהל עסקים ברופין. כמו כן השתתפו כ-15 מנטורים מומחים מהתעשייה, האקדמיה והקהילה. בשל משבר הקורונה, האירוע התקיים באופן מקוון ב-zoom, במסגרתו הסטודנטים עבדו לתוך הלילה במטרה למצוא פתרונות יצירתיים, לאתגרים שיכולים לשפר את איכות החיים של הזקנים בישראל. עשרת התוצרים נבחנו על ידי צוות השופטים, בראשם פרופ' גליה צבר, נשיאת המרכז האקדמי רופין ויוסי היימן, מנכ"ל אשל ג'וינט ישראל.
בהמשך יוזמנו הצוותים הנבחרים למפגש יזמים באשל ג'וינט ישראל וכמו כן, יוזמנו להציג את הפתרונות הטכנולוגיים שלהם בפני קרן מגדלי הים התיכון. בנוסף, יוזמי אפליקציית 'ואהדת' יוזמנו להציג את הפתרון בפני אנשי מיזם 'זקנה' במועדון הכדורגל בית"ר ירושלים. זכויות היוצרים על הרעיונות בהאקתון הם נחלת הכלל, כך שכל אחד יכול להמשיך לקדם את הפתרון שהחל באירוע.
הסטודנטים שהשתתפו בהאקתון נהנו מתמיכה טכנית מלאה ע"י צוותים שעזרו להם להמציא, לבנות ולדגם (כמעט) כל מה שעולה בדמיון, הנחיית תוכן על ידי מומחים בתעשייה, מומחים בהנדסה ובמדעי החברה והקהילה ומומחים ליזמות בעולם המתפתח. כמו כן, ניתנה לסטודנטים הזדמנות להציג תוצרים בפני חברות, מומחי תוכן ומשקיעים פוטנציאליים.
הפרויקטים שהגיעו לשלושת המקומות הראשונים זכו בפרסים בחסות אשל ג'וינט ישראל:
במקום הראשון - שעון חכם Watch it, המסייע בהתמודדות עם תופעת השכחה, הצוות זכה בפרס כספי על סך 5,000 ₪
במקום השני - אפליקציית 'הקץ לעוקץ', למניעת עוקץ טלפוני, הצוות זכה בפרס כספי על סך 3,000 ₪.
במקום השלישי זכו שני צוותים: אפליקציית 'ואהדת', מסייעת לזקנים אוהדי כדורגל לשמור על השייכות החברתית ופעילות פנאי מקדמת בריאות. בקבוק חכם Liqwe, המשלב טכנולוגיות למדידת נפח נוזלים ומזכיר לזקן לשתות ובכך להפחית התייבשות. כל צוות זכה בפרס כספי על סך 2,000 ₪.
אופיר בן נתן, חבר הועדה המארגנת של האקתון, מנהל תכניות טכנולוגיה בשירות הזיקנה, אשל ג'וינט ישראל: "המגמות העולמיות של עליה בתוחלת החיים, התפתחות הטכנולוגיה והתרחבות הפער הדיגיטלי, מציבים בפני הזקנים אתגרים עצומים. בנוסף, העמיק וירוס הקורונה אתגרים אלה אף יותר. אך אותן מגמות מהוות גם הזדמנות וזרז לפתח מענים מותאמים. אני שמח על השותפות עם המרכז האקדמי רופין, שהרים כפפת אתגר זו, ושילב זאת כחלק אינטגרלי מהמערך האקדמי".
ד"ר דניאלה איזנברג, מיוזמי האירוע, מהמחלקה לפסיכולוגיה קלינית גרונטולוגית במרכז האקדמי רופין: "העיסוק באיכות החיים של המזדקנים והזקנים בישראל הוא בגדר משימה לאומית, וחשוב שנפעל באופן רב תחומי, שמחזיק גם את הבנת הצורך והקשר הבינאישי וגם את התאמת הפתרון ויישומו באופן מוצלח. מרגש לראות סטודנטים מתגייסים ומתמסרים כך למטרה נעלה שכזו"
רשימת האתגרים שהשתתפו בהאקתון:
אתגר 1 שעון ביתי חכם 'Watch it' –שעון קיר גדול המופעל בעזרת הטלפון או מחשב, מסייע בארגון והתמודדות עם תופעת השכחה, באמצעות שליחת תזכורות למשימות המוזנות לאפליקציה . האפליקציה נתמכת על ידי האדם עצמו או בן משפחה.
אתגר 2 - אפליקציית הקץ לעוקץ – מבוגרים ובעיקר זקנים מועדים ל'עוקץ' טלפוני כאשר מוצעות להם זכיות ומתנות חינם, שעבורן הם מחויבים בדמי משלוח מופרזים ובסכומי כסף שונים. האפליקציה חוסמת מספרים לא רצויים, מזהה משפטי הונאה ומתריעה את האדם הזקן ובן משפחה קרוב.
אתגר 3 - אפליקציית 'ואהדת' (שיתוף פעולה עם אוהדי בית"ר ירושלים הוותיקים) - אוהדי כדורגל זקנים מתקשים פעמים רבות להמשיך וליהנות מחוויית הצפייה במשחקים בשל שינויים בניידות, בחושי הראיה והשמיעה, ביכולות הקוגניטיביות ולעיתים ההסתגרות בבית. האפליקציה כוללת 'אזור למשתמש הוותיק' המאפשר צ'אט בין אוהדים, טריוויה למשתמש הפרטי או משחק בקבוצה, ועזרה בהגעה למשחקים ע"י הצלבה בין מי שזקוק להסעה ומי שיכול להסיע.
אתגר 4 - בקבוק חכםLiqwe - וזקנים חשופים יותר להתייבשות כתוצאה משינויים פיזיולוגיים. הבקבוק החכם המשלב טכנולוגיות מתקדמות, מודד את נפח הנוזלים ומעודד את בעליו לשתות בצורה מבוקרת ולהימנע מהתייבשות.
אתגר 5- מנעול חכם Smart Lock- בעזרתו ניתן לפתוח את הדלת מרחוק באמצעות לחיצה פשוטה על כפתור, ללא צורך בהליכה פיזית. ניתן לחבר בין המנעול למכשירים שונים בבית ועל ידי כך להתריע על צלצול בדלת.
אתגר 6 -אפליקציית 'Medeat' – אפליקציית תזונה מותאמת אישית, מבצעת התאמות אישיות בתפריט התזונה בהתאם למטרות המשתמש ובהתחשב במצב הרפואי, וכך מגבירה את תחושת השליטה ומסוגלות עצמית.
אתגר 7- אפליקציית 'חבריקו' – להנגשת אפליקציות מותאמות לאדם הזקן, לומדת את צרכיו הייחודיים של כל משתמש.
אתגר 8 - אפליקציית 'פנאי לי' – חוסר מעש בזקנה עשוי להוביל לתחושות דכדוך, דיכאון וירידה בתחושת הערך העצמי. האפליקציה מציעה מגוון רחב של פעילויות הקיימות באזור המגורים בהתאם לנתוני המשתמש, ומעודדת אורח חיים פעיל, הגברת ערך עצמי והפחתת תחושת בדידות.
אתגר 9 - אפליקציית 'מעטפת ממשק משתמש' למכשיר מובייל, האפליקציה מאפשרת למידה אינטראקטיבית ודינאמית של המשתמש בהתאם ליכולותיו, קצב התקדמותו ורצונותיו.
אתגר 10- אפליקציית 'בידיים טובות' – זקנים מועדים יותר להונאה וניצול על ידי בעלי עסקים ונותני שירות. האפליקציה מאתרת בעלי מקצוע העומדים בתו תקן מוגדר, ומסייעת לבני הגיל השלישי להתגבר על חשש של להזמין בעלי מקצוע באמצעות פלטפורמות אינטרנטיות.