'אינטרנט מהיר וחזק' אינו רק ביטוי שקופץ לנו בפרסומות בטלוויזיה וברדיו. מדי כמה שנים מתפתחת לה טכנולוגיה חדשה שמבטיחה לנו תנאי גלישה שלא הכרנו קודם לכן ולנו רק נותר לברר על מה בכלל מדובר. אחת כזו שעתידה להפוך בקרוב לפופולרית במיוחד היא חיבור של אינטרנט בסיבים אופטיים חדשני ומהיר המשתמש בסיבים דקים אשר עוביים כעובי שערה ועשויים מזכוכית, וצפויים להחליף לחלוטין את חיבורי ה- DSL והמודם המיושנים שעדיין מחברים רבים לרשת האינטרנט. אז מהם בדיוק אותם הסיבים האופטיים, מה מייחד אותם, מהם יתרונותיו של חיבור אינטרנט באמצעותם והאם באמת הדבר כדאי או שמדובר בשיגעון חולף שאפשר לדלג עליו? כל התשובות לפניכם.
סיב אופטי – קווים לדמותו
זהו סיב שקוף ודק מאוד העשוי זכוכית, וביכולתו להעביר כמויות גדולות של מידע בהורדה ובהעלאה. לשם השוואה, בשונה ממנו עשוי כבל האינטרנט המיושן ממתכת וביכולתו העברת מידע הקטנה משמעותית מזו המתאפשרת באמצעות הסיב אופטי.
העברת מידע במהירות האור, טוב כמעט
בדיוק כפי שאפיינה טלוויזיה בשחור לבן תקופה מסוימת, כך לווה גם האינטרנט בתחילת דרכו באינספור סממנים שעומדים להיעלם מהעולם. צלילים צורמים, דפים לא נטענים והורדות איטיות מהרשת שארכו ימים, פינו את מקומם לאינטרנט מהיר ולצפייה ישירה ורב ערוצית ועדיין, תשתית ה- DSL מאופיינת במהירות נמוכה יחסית, מהירות העלאה נמוכה לעומת מהירות ההורדה (אסימטרי) בחוסר יכולת לעמוד בעומס משתמשים, ברוחב פס נמוך ועוד. לכך תוסיפו שלרשת האינטרנט הביתית מצטרפים עוד ועוד מכשירים המעמיסים עליה רבות עם הזמן ומה שקיבלנו הוא פשוט פקק תנועה אינטרנטי, שכן לפי מחקרים אחרונים, צפוי בית ממוצע בשנים הקרובות להכיל כ-30 מוצרים המחוברים לאינטרנט – החל מטלוויזיה וטלפון ועד לצעצועי ילדים.
התקנת סיבים אופטיים במקום כבלי הנחושת צפויה לטפל ולפתור את כלל הבעיות הללו. גלישה במהירות גבוהה, קצב העלאה גבוה התורם גם לשמירת קבצים בענן וגם לנוחות בשימוש, רוחב פס גדול יותר המשנע כמויות מידע גדולות, ריבוי משתמשים ללא הפרעה ואפילו בטיחות שימוש גבוהה יותר בחדירות מול פריצות רשת, הם יתרונותיו העיקריים של הסיב האופטי.
אך האם הכל ורוד?
לא, לא ממש. נכון להיום רשת סיבים אופטיים עדיין אינה פרוסה בכל רחבי הארץ ולכן ישנם בתי אב שעדיין אינם יכולים להתחבר לאינטרנט בדרך זו. בנוסף, היעדר תשתית חזקה דיה הביא לכך שבשיא תקופת סגרי הקורונה, לא הצליחה רשת הסיבים האופטיים לספק את הסחורה, במיוחד אצל החברות הקטנות בשוק. המסקנה היא שכדי להינות מאינטרנט איכותי ומהיר בכל שעות היום וללא תלות בגלישה המונית, יש לערוך סקר שוק מקיף ולהבין האם באזור מגוריכם קיימת תשתית של סיבים אופטיים, איזו חברה אמונה על תחזוקתה ומה ניתן לעשות במקרה של תקלה.
חשוב לציין שזוהי תשתית יקרה יותר מזו המבוססת על כבלי הנחושת והטיפול בה לעיתים מורכב יותר. כמו כן, עקב העובדה שאזורים נרחבים יכולים לבצע שימוש בסיב אופטי אחד, משמעות הדבר היא שתקלה אחת עשויה להשבית אזור גדול יחסית ומכאן שמומלץ לבדוק היטב את השוק לפני התחברות לאינטרנט בדרך זו.
אם כן, אין ספק כי מעבר לאינטרנט מהיר המבוסס על סיבים אופטיים הוא תהליך רצוי שנוצר מכורח המציאות והקדמה הטכנולוגית. בעוד שיתכן ותשתית האינטרנט הישנה אינה תוכל למלא את דרישותיהם של צרכני האינטרנט בעולם המודרני – העסוקים בצפייה ישירה בסרט ובו זמנית גם במשחק ברשת, לעוד הרבה זמן, הדרישה למעבר לתשתית אינטרנט מודרנית, בטוחה ומהירה יותר מחייבת, וסיב אופטי הוא בדיוק הדרך הנכונה לעשות זאת.