עשרות אלפי ישראלים רוכשים בכל שנה מכונית משפחתית. חדשה לגמרי, יד שנייה, מסוחרי מכוניות, חברות ליסינג או סתם דרך מודעה באינטרנט. בחלק גדול מהמקרים המשפחתיות האלה משמשות בו זמנית יותר מנהג אחד, ומסיעות לפחות עוד נוסע אחד מאחור (ילדים, בני נוער). בהתחשב בעובדה שמדובר ברכישה היקרה ביותר שרובנו נעשה בימי חיינו (אחרי בית), כדאי מאוד להגיע אליה עם כמה שיותר מידע ועצות שימושיות. בכתבה הבאה נתמקד בשישה כאלה.
נסו לדייק את אופי השימוש ברכב
אתם יודעים, האם הרכב הולך לשמש אתכם בעיקר לנסיעות עירוניות קצרות, או בינעירוניות ארוכות יותר? האם סוגיות כמו תא מטען גדול הכרחיות עבורכם? האם הייתם רוצים שהרכב ישמש אתכם גם לטיולי שטח רכים? האם ההרכב המשפחתי שלכם צפוי להתרחב בקרוב?
ברגע שתדעו לספק תשובות אבסולוטיות לכל השאלות האלה, רשימת הרכבים המשפחתיים האופציונליים שמקודם נראתה ארוכה מאוד ומבלבלת, צפויה להצטמצם משמעותית. לצורך הדוגמא, אם הקילומטראז' השנתי שלכם גבוה מהממוצע, אולי בכלל כדאי לכם לשקול רכב חשמלי ובכך להוריד דרסטית את ההוצאות השוטפות (דלק יקר בערך פי 5 מחשמל). אם אתם נוהגים להחליף רכב כל 5 שנים או יותר, ובשנה או שנתיים הקרובות אתם מתכננים לגדול כמשפחה, אולי מיני משפחתית כבר תרגיש לכם קטנה וצפופה מדי. בקיצור, הכינו שאלון מפורט, וענו עליו.
החליטו על מסגרת תקציב
האמת היא שהגדרת גבולות הגזרה של התקציב היא פעולה שיש כנראה לבצע לפני כל רכישה בסכום של 4 ספרות ומעלה, אז בוודאי אם מדובר ברכישה של מכונית, שנעה בין 5 ל-6 ספרות בקלות. העניין הוא שרכישת משפחתית טומנת בחובה הרבה יותר רק ממחירה הנקוב של המכונית. כי כל רכב בישראל חייב בביטוח לרכב – כאשר הכוונה היא בעיקר לביטוח חובה לרכב, שלא לדבר על כל שממילא רוב בעלי המשפחתיות בישראל רוכשים לעצמם ביטוח מקיף לרכב. אנחנו מדברים כאן על תוספת של כמה אלפי שקלים בכל שנה. עכשיו, היות והצעות המחיר של פוליסות הביטוח משוקללות קודם כל לפי סוג הרכב המדובר ושוויו העדכני, ברור שקרוסאובר חדש בשווי 160,000 שקלים יגיע עם הצעת מחיר לביטוח מקיף שהיא יקרה משמעותית ממשפחתית סדאן משומשת בשווי 115,000 שקלים. אז התחילו ממסגרת התקציב לרכב עצמו, אבל אל תשכחו לשקלל פנימה את ההוצאות הנוספות שעוד צפויות לכם.
בטיחות, בטיחות, ושוב בטיחות
בהתחשב בעובדה שהרכב המשפחתי שלכם הוא הכלי שבעזרתו אתם מניידים ממקום למקום את היקרים לכם מכל, ברור שמרכיב הבטיחות הוא חשוב וחיוני. החדשות הטובות בהקשר זה הן שהפיתוחים הטכנולוגיים בעולם הרכב לא נוגעים אך ורק למערכות שמע מתקדמות ומסכי לד גדולים לאורך הדשבורד, אלא גם למערכות סיוע בנהיגה ומנגנוני בטיחות שפשוט מצילים חיים. בשנים האחרונות, חלק ניכר מאותן מערכות מתקדמות שפעם היו רלוונטיות רק לרכבי מנהלים סופר יקרים, נמצאות כיום גם במשפחתיות די סטנדרטיות. אז ערכו השוואה מפורטת של חבילת הבטיחות, ספרו כריות אוויר, מצלמות וחיישנים, התעכבו על בקרות נהיגה כמו סטייה מנתיב, זיהוי רכבים בשטח מת, וכד'. אה כן, ואל תשכחו לספר לחברת הביטוח שלכם על כל מערכות הבטיחות האלה, כי הימצאן יכול לסדר לכם הנחה לא קטנה במחיר הפוליסה של הביטוח המקיף.
עברו על מפרט האבזור הפנימי
כל יצרניות הרכב בעולם מבינות היטב שהרכב המשפחתי המודרני חייב לענות על הצרכים שלנו בכל מה שקשור לצריכת מולטימדיה. זאת הסיבה שכיום אפשר למצוא חיבורים מתקדמים פחות או יותר לכל טלפון או התקן נייד שאיתו תיכנסו לתא הנוסעים. אם המשפחתית שלנו נועדה כדי להסיע גם תינוקות או ילדים קטנים מאחור, יכול להיות שהדבר היחידי שיספק לנו נסיעה שקטה ורגועה זה האפשרות להעסיק אותם עם המוזיקה או סדרת הטלוויזיה שהם אוהבים.
צאו לנסיעות מבחן
כמובן שהטיפ הזה רלוונטי לפני כל קניה של מכונית, אבל מכוניות משפחתיות מלכתחילה משרתות לרוב 3 בני משפחה ויותר, ולכן חשוב כל כך לבחון מקרוב את כל האספקטים של המכונית שאתם שוקלים לרכוש. כשאנחנו מדברים על נסיעת מבחן אנחנו לא מתכוונים רק להתנהגות כביש, ביצועי המנוע וכד', אלא גם לנוחות הנסיעה (גם של הנוסעים מלפנים, וגם מאחור), לרמת הפונקציונליות של הרכב מבחינת חללי אחסון, וכד'.
בחרו את חוויית הקנייה שהכי מתאימה לכם
עשרות אלפי ישראלים בכל שנה רוכשים משפחתית חדשה לגמרי, רק כי הם מעדיפים שלא להתקרב לשוק המשומשות. לעומתם, יש ציבור עצום שדוגל ברכישת משפחתית בת שנתיים או שלוש, כי במקרה כזה היא כבר ספגה את ירידת הרכב המשמעותית ביותר, ומכאן השחיקה בשווי תהיה לרוב מתונה יותר. אחרים רוכשים רק במסלולים של ליסינג פרטי, ליסינג מימוני, טרייד אין וכו'. השורה התחתונה כאן היא שכדאי ללכת על המסלול שהכי מתאים לכם. כלומר, כזה שלא יגרום לכם אי נוחות במהלך הקנייה, ואולי ישאיר אתכם עם תחושת החמצה לאורך שנים.
לסיכום, רכישת מכונית משפחתית היא לא משהו שכדאי לעשות בקלות דעת או מבלי להתעמק בפרטים. ברוב המקרים מדובר במוצר שישמש אתכם באופן יומיומי, יעלה לכם אלפי שקלים בשנה גם אחרי הרכישה הראשונית, וישנע את היקרים לכם מכל ממקום למקום. היצמדות לטיפים הפשוטים שפורטו כאן, תעזור לכם לצאת מרוצים יותר מהעסקה הזאת. סעו בזהירות.