בעולם המערבי, כ-7%-8% מכלל הגמלאים בוחרים לעזוב את ביתם ולעבור להתגורר בדיור מוגן. מדובר במתחמי דיור המיועדים בדרך כלל לקשישים עצמאים יחסית, ומציעים להם מגוון רחב של שירותים בתחומי הבריאות, הרווחה והפנאי – מבלי שיצטרכו להתרחק מביתם. בישראל כיום, מדובר בכ-2.5% בלבד מכלל הגמלאים – מה שאולי נובע מהאופי המשפחתי במיוחד של החברה הישראלית, כאשר ילדים בוגרים מתגוררים קרוב להורים ומוסיפים לעזור להם.
מה שבטוח הוא, ששיעור חדירה זה, מהווה הזדמנות להתרחבות משמעותית של התחום בשנים הקרובות. ואמנם, מספר השחקנים בתחום הדיור המוגן בישראל הולך ועולה, כאשר כיום יש בישראל כ-100 מתחמי דיור מוגן ובהם כ-15 אלף יחידות דיור. לצד הדיור המוגן הציבורי והוותיק יחסית, יש גם מתחמי דיור מוגן יוקרתיים יותר, המזכירים פרויקטים למגורים המיועדים לאלפיון העליון.
הבחירה לעבור לדיור מוגן אינה פשוטה, וכרוכה בוויתורים על הבית המוכר והידוע, כמו גם על מידה של עצמאות. עם זאת, יש בה גם יתרונות רבים – ובראשם תחושת הביטחון של הדיירים ובני משפחתם, בידיעה שאם יזדקקו לעזרה או סיוע, הם יגיעו במהירות. בכתבה שלפניכם, נציג מספר עקרונות מנחים שיסייעו בקבלת ההחלטה על בית הדיור המוגן המתאים ביותר לכם ולבני משפחתכם:
1. מיקום: להישאר קרוב למשפחה
גם כשעוזבים את הבית, אפשר להישאר קרוב למשפחה, לחברים ולסביבה המוכרת – המרכז המסחרי, היכל התרבות, מרכז החוגים, הקניון, הפארק בו נוהגים להתעמל וחוף הים בו נפגשים בחבורה בכל יום שישי. דיור מוגן שאינו רחוק מדי מביתנו, מאפשר לנו להמשיך בשגרה קרובה לזו שהייתה לנו לפני כן, ומקל על ההסתגלות לשינויים. חשוב לוודא כי במקום המגורים החדש שלנו יהיה כל מה שאנחנו זקוקים לו – חנויות, בתי קפה, תחבורה ציבורית נוחה, שירותי בריאות וכן הלאה.
2. עלויות: לשמור על תקציב
מחירי דיור מוגן הם שיקול משמעותי בבחירת המתחם המתאים לנו ביותר. ישנם מסלולים שונים של דיור מוגן, כך שכל אחד מאיתנו יכול להשוות ביניהם ולבחור בזה שמתאים לו ביותר. כך למשל, ניתן להתגורר בדיור מוגן בשכירות חודשית, בדומה לשכירת דירה רגילה או לשלם פיקדון חד פעמי בעת הכניסה, כאשר סכום הפיקדון נשחק בשיעור מסוים מדי שנה, ואם הדייר בוחר לעזוב את הדיור המוגן – היתרה תוחזר לו וקיים גם מסלול פיקדון מופחת, בו משלמים פיקדון קטן יותר אך הוא נשחק מהר יותר.
3. סטנדרט הדירות: להרגיש בבית
כאמור, מתחמי הדיור המוגן בישראל שונים ומגוונים, כאשר חלקם ברמה גבוהה מאוד, וחלקם סטנדרטיים יותר. בטרם הבחירה, חשוב לבקר בדירות אמיתיות, לא רק דירות לדוגמה, כדי להתרשם מגודל היחידות, מהעיצוב, מאיכות הבנייה וכמובן לבדוק מה כלול בדירה מבחינת ריהוט, אביזרי חשמל וכדומה, האם יש מרפסת, כמה מעליות בבניין, ועוד.
4. צוות העובדים: כמה שיותר
כמות אנשי הצוות ביחס לכמות הדיירים היא פרמטר חשוב – שקובע את איכות השירות שנקבל בבית הדיור המוגן. ככל שישנם יותר אנשי צוות בהתאמה למספר הדיירים, הם יהיו זמינים יותר לסייע לנו בכל שאלה ובעיה, וגם איכות השירותים – מחוגים ועד ארוחות ומעקב רפואי – תהיה טובה יותר.
5. שירותי הסיעוד והרפואה: יש עם מי לדבר
מטבע הדברים, רמת שירותי הסיעוד והרפואה היא קריטריון חשוב במיוחד עבורנו מרגע שהגענו לגיל מסוים, וסוגיות בריאותיות מטרידות אותנו יותר מבעבר. חשוב לבדוק איזה צוות רפואי מועסק במקום – אחיות בלבד, או גם רופאים, מה רמת הזמינות שלהם, בשעות הערב והלילה, כמו גם בשבת וחג. כדאי לשאול גם אם הצוות רכש מומחיות בעבודה עם בני הגיל השלישי.
6. פעילויות פנאי: שפע ומגוון
אחד המניעים העיקריים של המעבר לבית דיור מוגן הוא הרצון ליהנות ממגוון פעילויות פנאי, רווחה ותרבות – וכך לשמור על איכות חיים גבוהה גם לאחר שעוזבים את הבית. כדאי לבחור בית דיור מוגן שמציע פעילויות ספורטיביות רבות, הרצאות, חוגי אמנות, אירועי תרבות ועוד – כדי לשמור על חיי רוח תוססים וערים בלי להידרש להתרחק מהבית.
7. המתקנים במקום: הערך המוסף
מעבר לדיור מוגן הוא לפעמים גם הזדמנות להשתדרג – עם מתקנים כמו בריכה, חדר כושר, חדרי חוגים ועוד. כדאי לבדוק אילו מהמתקנים הללו מציע בית הדיור המוגן, והאם הם פועלים לאורך כל השנה, ובזמנים הנוחים לכם.
8. רמת השירותים: מה עם הניקיון?
ואחרי שבדקנו את המתקנים, הצוות הרפואי, פעילויות הפנאי וכן הלאה – חשוב לא לשכוח את איכות השירותים הכלולים בסל הבסיסי שמציע בית הדיור המוגן. כך למשל, נשאל האם הדיירים מקבלים שירותי ניקיון, ובאיזו תדירות; האם יש חדר אוכל וכמה ארוחות ביום הוא מגיש, וכן אילו שירותים נוספים אפשר לרכוש.
לסיכום
ההחלטה על בית הדיור המוגן אליו נעבור היא כבדת משקל, וחשוב להכיר היטב את ההיצע בתחום לפני קבלתה. ברשת עזריאלי פאלאס, המונה כיום ארבעה בתי דיור מוגן יוקרתיים במיקומים מרכזיים בתל אביב, רעננה, מודיעין ולהבים –יש כיום כ-1220 דיירים ו-730 אנשי צוות מסורים. לרשות הדיירים בריכה, חדר כושר ואלפי פעילויות תרבות מדי שנה. הדיירים נהנים מנגישות לצוות מיומן של רופאים, אחיות ומטפלים פרא-רפואיים.