בשנים האחרונות התפתח טרנד עולמי חדש של אדריכלים העוסקים בבנייה ירוקה ברחבי העולם, בונים בתי מגורים בשיטה ייחודית וחדשנית השומרת על איכות הסביבה, בתים עשויים ממכולות (ממוחזרות).
בעוד שבארץ נראה כי רוב מבני המכולות משמשים בעיקר לאזורי מסחר, חנויות, משרדי שטח, חדי העין יבחינו בנוף האדריכלות הישראלי במבנה מגורים חדש, יצירתי, איכותי, ועמיד - בית מגורים ממכולות.
אדיב כהן, הנדסאי אדריכלות המתמחה בבניית בתי מגורים ממכולות, מספר לנו כל מה שרצינו לדעת על בנייה זו: כיצד מכולות הן פתרון אקולוגי שהופך ליתרון משמעותי עבור ביתנו, מדוע בנייה ממכולות דורשת ידע, תכנון ויצירתיות, למה לדעתו 'אלוהים נמצא בפרטים הקטנים' וכיצד זה עזר לו בפרויקט הדגל שלו בבניית בית מכולות וחלומות במושב קדרים, ונתן לנו ספויילר ל- "מכולות" הפרק הבא בסדרת רשת אדריכלית ומרתקת שיצר ביוטיוב, העוקבת אחר פועלו.
אז למה דווקא בנייה ממכולות?
המכולות עשויות מפלדה, זהו חומר בעל חוזק קונסטרוקטיבי. הן תוכננו ונבנו כאלמנט הבנוי לתנועה והובלה ימית ויבשתית ולשאת משקלים עצומים. ברגע שמסבים מכולות למבנה, הן הופכות להיות סטטיות, אך מתוכננות לעמוד בלחצים באופן דינמי, בכך מעניק למבנה תכונות של חוזק לצד גמישות, אטימות למים ועמידות לשנים רבות.
עמידה לשנים רבות. צילום: אדיב כהן
מה מעמדו של 'בית מכולות' בפני החוק?
בית ממכולות הוא מבנה קבע, לכן נדרש היתר בניה כחוק לבניית בית ממכולות. מבחינת הליך הוצאת היתר בנייה הינו דומה להליך של בית רגיל, מלבד ההגדרה המשפטית ששמה 'בניה מתועשת'. יש לעמוד בכל הדרישות והתקנות על מנת לקבל היתר בניה. בד"כ לא קיימות דרישות מיוחדות לבית ממכולות, לא נתקלנו באתגרים מיוחדים בדרך אל ההיתר עד כה. כיוון שהמבנה מוגדר כמבנה קבע ומבוסס לקרקע, ניתן לקבל מימון משכנתא מבנקים וניתן גם לבטח את הבית ע"י חברות הביטוח.
מה חשוב לדעת על תכנון של בית ממכולות?
נהוג להתייחס לבנייה ממכולות כאל 'תכנון מודולרי' כלומר- לפי צורות קיימות, דבר הנחשב בעיניי רבים כהגבלה תכנונית, אך מהניסיון שלי היכן שיש הגבלה פורצת היצירתיות. לאחר חקירה מעמיקה של מכולות ואיך להפוך אותם לבתים טובים, הגענו למסקנה שצריך לדעת איך לתכנן ולבנות בתים ממכולות, “אלוהים נמצא בפרטים" לדעתי זו טעות להסתכל על מכולות בצורה פשטנית ולהתייחס אליהן כ"קוביות מודולריות", מבנה המכולה מופלא אך עם זאת מורכב, המכולות תוכננו להיות בתנועה ולכן אלמנטים רבים נוצרו על מנת להתאים למרכבים ומנופים שונים, כל בליטה, כל חור, כיפוף וגל צריך לקבל התייחסות בשלבי התכנון ע"י האדריכל והמהנדס.
חשוב לציין שטעויות או תוספות הנובעות מתכנון חסר, עלולים לגרור לעלויות גבוהות מאוד, לעומת זאת תכנון וביצוע מדויקים מביאים לחיסכון משמעותי מאוד בעלויות הבניה. פרופורציית המכולות טובה לתכנון של חללים מרווחים- זאת ע"י הצמדה של מספר מכולות, כך שמתקבלת תוצאה של חללים פנימיים נוחים ומרווחים והבתים מעניינים ומרהיבים.
ומה לגבי החסרונות?
החיסרון המרכזי בשיטה זו לטענתו של אדיב היא תדמית הבניה ממכולות טעונה שיפור לדעתו. הוא מייחס זאת בעיקר לכך שאין עדיין בתים הקיימים מספר שנים מספיק, על מנת להוכיח את עמידותם האמיתית, ועל כן עדיין לא ידוע עוד מה יהיה שווי ערכם בשוק. אך עם תכנון נכון ואנשי מקצוע בעלי ראש פתוח, אנו צפויים להיות מופתעים לטובה בטווח הרחוק.
אדיב כהן. צילום: עצמי
פרויקט בית מכולות בקדרים - בית מגורים פשוט, מדויק וחכם למשפחה מודרנית
הבית כולל 5 חדרים (כולל ממ"ד) וגודלו כ- 150 מ"ר, המורכב מ-4 מכולות ותוספת של ממ"ד. הבית נבנה ממכולות מוגבהות (גובה מכולה 2.90 מידות חוץ גובה פנימי מקסימלי 2.70 מ') תוך כדי הקפדה על כל האלמנטים הרלוונטיים לבניה ממכולות כגון: יסודות המבנה מבטון (מסייעים בהרחקת המבנה מהאדמה, ומסייעים בתזוזות או רעידות אדמה), בידוד תרמי- בעזרת חומרים מתקדמים ניתן להגיע לרמות בידוד גבוהות מאוד, בידוד נכון של הגג והרצפות יחד עם הקירות יעניק בידוד איכותי.
הבית מבודד באופן מוקפד, השתמשנו בצבע תרמי המוריד כ-10 מעלות מהטמפרטורה בתוך הבית, שכבת קלקר וצמר סלעים תרמי מיוחד. גג הבית מחדיר אור טבעי לחללים המרכזים וחלונות גדולים ממסגרים נוף יוצא דופן. התוצאה פשוטה ומרהיבה בו זמנית, עיבוד המכולות בצורה נכונה הביא לתוצאה חשופה אך נעימה. תהליך הבניה ערך כ-6 חודשים והסתיים בהצלחה ללא חריגות תקציב וללא עיכובים. הבית נבנה בעלויות נמוכות משמעותית ביחס לשוק הבניה הקיים למגורי קבע והתוצאה איכותית ובעלת עיצוב מיוחד לאוהבי הז'אנר.
מומלץ ביקור באתר